Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Програм конференције

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „НЕУТРАЛНО“

Дијалог о новим културним просторима

9. и 10. мај 2018.

Студио М

Игњата Павласа 3, Нови Сад

ДАН 1: 09. МАЈ

10.15-11.00 Регистрација учесника

11.00 – 11.30 ОТВАРАЊЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

Јоханес Иршик, председник EUNIC кластера Србија

11.30 – 13.00 ПАНЕЛ 1: Европске престонице културе као покретачи промена

Од свог настанка 1985. године, титула Европске престонице културе се мењала у складу са актуелним друштвено-политичким околностима и искуствима која су градови-престонице имали. Током протекле деценије приметан је тренд улагања у ревитализацију објеката индустријског наслеђа и креирање нових културних простора (Табакалера у Сан Себастијану, Жолнаи у Печују, Депо 2015 у Плзењу и други), при чему се грађани у све већој мери укључују у њихово оживљавање и развој. Пратећи ове трендове, и Нови Сад је у контексту ове титуле покренуо неколико инфраструктурних пројеката у вези са обновом индустријског наслеђа (Кинеска четврт и део Свиларе на Подбари). Овај панел ће се бавити питањима данашњег функционисања културних простора насталих ревитализацијом индустријског наслеђа у градовима, некадашњим престоницама културе, са посебним освртом на коришћење и одрживост након године када су носили титулу. На панелу ће учествовати представници/-це градова који су били престонице или ће тек носити ову титулу.

Панелисти:

Бернард Колудровић, Водитељ програма RiHub, Ријека 2020 – Еуропска пријестолница културе

Пјер Мартинез, Marseille-Provence 2013, програмски директор

Мартин Штурм, уметнички директор културног центра Оffenes Kulturhaus Oberösterreich, Линц

Милица Рашковић, координаторка за партиципацију, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

Модератор:

Бојан Милосављевић, позоришни редитељ

 

13.00 – 13.30 Пауза

 

13.30 – 14.00 Изазови и прилике за невладине центре културе широм Европе – како могу бити одрживи?

Преглед финансијске ситуације невладиних центара културе широм Европе и примери различитих начина функционисања.

Биргита Пешон – Агенција за култур у„Olivearte”, Лунд, Шведска

 

14.00 – 15.30 ПАНЕЛ 2: Култура између тржишта и друштвености – како балансирати између улога?

Културни простори данас имају неколико задатака. Они би требало да буду места друштвености, напредних идеја и еманципације. С друге стране, европске културне политике сугеришу економску одрживост и одвајање од јавних извора финансирања. Питања о којима ћемо у овом панелу дискутовати тичу се позиције простора за културу између њихове еманципаторске, непрофитне улоге и улоге тржишног субјекта који треба да обезбеди своју финансијску стабилност. Како ускладити ове позиције, а истовремено обезбедити и идеолошку и програмску независност простора за културу, тема је о којој ћемо промишљати уз примере добрих пракси.

Панелисти:

Флориан Лaдштетер, менаџер у култури, Die Backerei Kultur Backstube, Инзбрук, Аустрија

Сигрид Нимер, шефица канцеларија за односе са јавношћу и ко-оснивачица, уфаФабрик, међународни културни центар, Берлин, Немачка

Дејан Убовић, ГРАД, Европски центар за културу и дебату, Београд, Србија

Биргита Персонс, директорица, Oliveartе, Лунд, Шведска

Модераторка:

Ивана Волић, културолошкиња и туризмолошкиња, Факултет за спорт и туризам

15.30 – 16.00 Пауза за ручак

16.00 – 17.30 ПАНЕЛ 3:  Култура партиципације – како развити проактивне заједнице?

Повећање партиципације грађана у културном животу заједнице данас је једна од главних преокупација културних политика у већини европских земаља. Сматра се да би висок ниво учешћа у културним активностима могао знатно допринети стварању заједница у којима су сви појединци једнако вредновани и укључени. Које форме партиципације постоје? Како активирати заједницу? Како изгледају проактивна друштва? На које начине партиципација може да трансформише заједнице?

Панелисти:

Елизабет Бернројтнер, координаторка за партиципативне пројекте, друштвено-уметнички центар, Brunnenpassage, Беч, Аустрија

Лука Пишкорич, суоснивач и директор креативног центра „Полигон”, Љубљана, Словенија

Милан Тавчар, Filmstreet, Београд, Србија

Душица Радојчић, председница Координације друштвеног центра Ројц, Пула, Хрватска 

Модераторка:

Натали Бељански, менаџерка у култури, Фестивал уличних свирача

17.30 – 18.00 Пауза

18.00 – 19.30 ПАНЕЛ 4: Редефинисање улоге културних центара- како се мења Балкан?

Западни Балкан, SEEC (South East European Countries), Буре Барута… Имагинарни или стварни Балкан. Постоји ли заиста ентитет као што је Балкан изван рефлексивности појма? Да ли је и на који начин ово питање релевантно за поље културе? Да ли релација центар–периферија светског система у пољу културе може бити креативно редефинисана новим културним праксама чији су носиоци нови културни центри? Да ли је поље културних пракси простор нових интеграција и сарадње на Балкану? Да ли редефинисање улоге културних центара на Балкану подразумева ново позиционирање у односу на промене у пољу рада и економије? Какав је међусобни утицај културних политика и културних пракси на овим просторима?

Панелисти:

Антун Севшек, Савез удруга Операција град, Загреб, Хрватска

Селман Ћоровић, Лаyерјева хиша, Крањ, Словенија

Лејла Крешевљаковић, архитекта, Удружење Акција, Сарајево, Босна и Херцеговина

Милан Врачар, менаџер у култури, Асоцијација „Културанова“, Нови Сад, Србија

 

Модераторка: 

Виолета Ђерковић, социолошкиња, Удружење за заштиту култуног наслеђа „Алмашани“

19.30 – 22.00 Коктел

ДАН 2: 10. МАЈ

10.00 – 13.00 Паралелне радионице

Радионица 1 – РАЗВОЈ  ПУБЛИКЕ

Радионица Развој публике намењена је представницима организација цивилног друштва и јавних институција у култури као и појединцима који делују у пољу културе, уметности, образовања и друштвеног активизма. Фокус је на онима који препознају да им је потребан развој нових вештина како би успешније пословали, односно преиспитали и унапредили своје стратегије креирања садржаја и комуникације са публиком, оне постојеће, али истовремено мислили на стварање нове. Циљ радионице је да унапреди практична знања и вештине представника организација, институција и појединаца која су везана за питања развоја публике и представи важност коришћења разноврсних алата за комуникацију са публиком како при креирању програма тако и у току њихове промоције. Радионица се бави новим трендовима када је у питању управљање процесима, и тимовима, а акценат је на иновативним методама и алтернативним моделима за креирање програма и садржаја за публику 21. века.

Водитељка радионице: Нана Раденковић, суоснивач / мeнаџерка програма едукације „Нова Искра“

Радионица 2 – CROWDFUNDING И ДРУШТВЕНИ АКТИВИЗАМ

У претходних пет година интересовање и број crowdfunding кампања повећао се 400%, а у 2016. и 2017. забележили смо повећање успешности кампања из Србије, нарочито у креативној индустрији. И док је crowdfunding на глобалном нивоу већ постао много више од начина алтернативног финансирања, на овој радионици ћемо покушати да одговоримо на питање шта су потенцијали и домети crowdfunding-а у региону. На радионици ћемо разговарати о crowdfunding-у у контексту светских трендова, објаснити како crowdfunding функционише – који су типови кампања, зашто радити crowdfunding, како окупити заједницу и испланирати и спровести кампању. Погледаћемо и на који начин crowdfunding може ефикасно да се повеже са друштвеним активизмом и повећа позитиван утицај на заједницу.

Водитељка радионице: Владица Јовановић, извршна директорица агенције „Бродото“

13.00 Заједничка шетња кроз новосадско наслеђе

14.00 – 17.00 EUNIC Café: Догађај предвиђен за представнике градских установа културе

У оквиру платформе „Неутрално“ Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, након програма „Публика у фокусу“ и тродневне стручне обуке „Могућности финансирања путем ЕУ фондова“ са Фондом „Европски послови“ Аутономне Покрајине Војводине, организује трећу фазу рада са установама културе. Циљ ове активности под називом EUNIC Café јесте да установе културе спојимо са представницима кластера EUNIC Србија како би размотрили будуће видове сарадње и подршке за ваше пројекте. Све активности представљају конкретизација напора Фондације „Нови Сад 2021“ да подигне капацитете установама културе на територији Новог Сад и општина Ириг, Беочин и Сремски Карловци, као и да им представи могућности финансирања и подршке из других извора. Овај састанак биће организован 10. маја од 14 часова као затворени догађај у оквиру конференције.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.