Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/02/2019
Пројекат „2К+“: Каталин Ладик, Жолт Шереш и ансамбл „Студио 6“ наступају у Свилари
12/02/2019

Пројекат „2К+“, перманентни антифестивал који се бави промоцијом уметничке музике 21. века, наставља са својим активностима и у 2019. години. Концерт ансамбла „Студио 6“, који ће бити изведен уз једно од најзанимљивијих имена југословенске авангарде Каталин Ладик као и мађарског музичара и композитора Жолта Шереша, одржаће се у петак, 15. фебруара у културној станици Свилара од 21 сат. Улаз је слободан.

Ансамбл „Студио 6“ овим поводом обележава сто година од рођења композитора и етномузиколога Ерна Кираља, а учесници – Ладик Каталин, Ричард Барет, Жолт Шереш, Ненад Марковић и Милана Зарић извешће целовечерњи програм састављен од Кираљевих графичких партитура, као и отворених сола за харфу, таблофон и цитрафон. Том приликом, публика ће премијерно чути и комад Ричарда Барета „Codex XXI“, инспирисан Кираљевом заоставштином.

Oво је само један у низу концерата који се реализују у оквиру пројекта „2К+“ чији је циљ представљање нових дела домаћих и страних аутора савремене класичне и савремене електронске музике. Пројекат, додатно, доприноси промоцији различитих ансамбала који ову музику изводе, а будуће активности укључиће и предавања и семинаре остварених уметника на пољу нове музике.

Пре концерта, учесници ће одржати краће предавање на тему Кирaљеве музике и њиховог појединачног и заједничког рада на њој.

У претходне три године, у оквиру пројекта „2К+“ наступили су  Дејвид Фенеси, Ђорђе Марковић, Пјер Бастијен, Јан Јелинек, Бурнт Фридман, Хајпер Дуо, Понтон дуо, Пост Индастриал бојс, Умбро, као и ансамбл „Down the Rabbit Hole“, „Пре-арт солисти“ и „Студио 6“. Српску премијеру доживело је преко 30 композиција, међу којима композиције Каије Саријахо, Еноа Попеа, Клауса Ланга, Мортона Фелдмана, Џона Лутера Адамса, Корнелијуса Карђуа, Дејвида Фенесија, Хозеа Марије Санчез-Ведруа, Ричарда Берета, Винка Глобокара као и неколицине домаћих аутора чије су композиције и писане за ову прилику. Такође, учествовало је преко 50 извођача на 13 концерата, а уприличена је и композиторска радионица Дејвида Фенесија као и предавање виолисте Димитриоса Полисоидиса.

Пројекат „2К+“ део је апликационе књиге којом је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ освојила ову престижну титулу и реализује га Културни центар Војводине „Милош Црњански“, уз њену подршку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.