Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
пројекат 33 project 33

Објављено:

24/09/2020
Нови Сад у региону јединствен по свеобухватном стратешком развоју установа културе
24/09/2020

У септембру се навршило четири године од усвајања кровне Стратегије културног развоја Града Новог Сада за период 2016-2026. године, а тим поводом у Градској кући у Новом Саду одржан је колегијум представника новосадских установа културе.

пројекат 33

Овом приликом представљени су резултати „Пројекта 33”, најдужег, најтемељнијег и, по броју установа које обухвата, најобимнијег подухвата у правцу стратешког планирања, у оквиру којег су израђени петогодишњи стратешки планови, чиме је Нови Сад постао јединствен град у региону у којем готово све установе културе имају усвојене петогодишње планове развоја. Нови Сад је тиме потврдио улогу културног центра регије и још једном показао због чега је носилац престижне титуле Европске престонице културе.

Као један од стручних ментора установама културе у Новом Саду, у оквиру пројекта јачања њихових капацитета који је организовала УНЕСКО катедра Универзитета уметности у Београду, уз подршку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, проф. др Милена Драгићевић Шешић истакла је важност стратешког развоја установа културе: „То је европски стандард, али и то се не би десило да Нови Сад није Европска престоница културе. Као културна престоница Град Нови Сад је био дужан да направи свој стратешки план у домену културе, али и интегралног развоја у целини. То би, такође, требало да буде стандард понашања свих градова у Србији – не би требало да буде само изузетак”.

Током вишемесечне реализације пројекта постигнута је блиска сарадња између руководства и свих запослених у културним установама, Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и организатора пројекта.

Пројекат су модерирали представници УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, др Вишња Кисић и др Горан Томка, а поред установа културе, у стратешким активностима је учествовало и неколико стотина запослених и руководилаца у области културе Града Новог Сада, више десетина стручњака за питања културне политике из Србије и иностранства, као и доносиоци одлука.

Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, истакао је да је Пројекат 33 суштински важан за припрему квалитетног уметничког програма за годину титуле: „Овај пројекат доноси и нову праксу у раду културних установа у контексту вишегодишњег стратешког планирања, што омогућује и имплементацију најбољих пракси европске културне политике. Реч је о томе да је Нови Сад постао међу првим градовима у региону у којима установе културе имају усвојене петогодишње стратешке планове, што и приличи граду који носи титулу Европске престонице културе. ”

Циљ „Пројекта 33” јесте да подстакне активно друштвено деловање установа културе, што подразумева знање и мотивацију за анализирање сопственог окружења, разумевање своје позиције и покретање позитивних друштвених промена. Стратешко планирање је омогућило и професионални развој, учење и унапређење начина на који установе културе виде себе, своје окружење и своју улогу у њему. Запослени постају главни носиоци процеса дугорочног планирања рада у својим установама, а „Пројекат 33” омогућио им је професионалну едукацију и подршку.

 

Фото: В. Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.