Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/01/2014
Пројекат ББНС похваљен на највећој Америчкој библиотечкој платформи: Честитамо, Нови Саде!
06/01/2014

 

Пројекат ББНС похваљен на највећој Америчкој библиотечкој платформи: Честитамо, Нови Саде!На почетку године у којој Нови Сад предаје кандидатуру за Европску престоницу културе 2020, стигла је и дивна похвала од Бројчанe (Дигиталне) јавнe библиотекe Америке, која је честитала Културном центру Новог Сада на постављању сјајне платформе Бројчана баштина Новог Сада и на тај начин, поред Амбасаде САД у Београду, јавно подржала напоре Културног центра Новог Сада и ЈКП Информатика на пољу очувања и промовисања културне баштине Новог Сада кроз њено убројчавање (дигитализацију).

На велико задовољство запослених у Бројчаној (Дигиталној) јавној библиотеци Америке, Културни центар Новог Сада из Новог Сада у Србији, недавно је лансирао сјајан нови сајт користећи се технологијом отвореног кода Америчке бројчане (дигиталне) јавне библиотеке (dp.la), биле су прве речи хвале упућене од стране особља које ради на овој најпрестижнијој бројчаној (дигиталној) библиотеци на свету.

Поред претраге по месту, времену и предмету, напредни алати dp.la платформе омогућили су да bbns.rs, у првој фази, постави 200 убројчаних (дигитализованих) објеката из архива локалних установа културе. Најављена је и завршна фаза пројекта опремања модерне лабораторије за убројчавање (дигитализацију) који води ЈКП Информатика, а који ће допринети да крајњи корисници лако приступе бројном културно-историјском материјалу.

У тексту објављеном на свом сајтуdp.la позива и остале заинтересоване да, попут Културног центра Новог Сада, искористе dp.la алате отвореног кода доступне за јавност на њиховом сајту https://github.com/dpla.

Овом приликом, Културни центар Новог Сада и ЈКП Информатика, захваљују се Бројчаној (Дигиталној) јавној библиотеци Америке на подршци и несебичној помоћи у првим корацима да Нови Сад учини јединственим центром убројчавања (дигитализације) у региону. Њихова честитка, као и речи господина Гордона Дугита, заменика амбасадора Америчке амбасаде у Београду, изговорене на промоцији платформе „Бројчана баштина Новог Сада“ уприличеној у Културном центру 19. децембра да је „фасциниран брзином имплементације искустава и алата које користи dp.la у пројекат новосадске платформе“, представљају даљи подстрек за спровођење свих иновација планираних у следећим фазама рада на овој платформи.

 

Read this report in English

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.