Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/10/2018
Пројекти Фондације добили вишеструке позитивне оцене иностраних званичника
05/10/2018

Након посете европског комесара за културу, младе образовање и спорт, господина Тибора Наврачича и веома позитивног става о досадашњем раду Фондације „Нови Сад 2021“, у оквиру другог дана конференције „Европи у наслеђе” Нови Сад је угостио и генералну секретарку најзначајније европске невладине организације у области културног наслеђа „Европа Ностра” Снешку Квадфлих-Михаиловић, која је уједно једна од покретача ове важне европске иницијативе.

Посета генералне секретарке била је од великог значаја имајући у виду да се ове године обележава паневропска иницијатива године европског културног наслеђа.

Током веома екстензивног програма, који је организовала Фондација „Нови Сад 2021“, госпођа Снешка Квадфлих-Михаиловић  имала је прилику да се упозна са великим бројем пројеката које Фондација спроводи у области културног наслеђа, а посебно у области индустријског наслеђа.

Током сесије „Година Европског културног наслеђа – иза сцене“ одржане у оквиру конференције „Европи у наслеђе“ Снешка Квадфлих-Михаиловић, генерална секретарка организације „Европа Ностра“ исказала је задовољство презентованим пројектима културног наслеђа који се реализују у оквиру пројекта Европска престоница културе, као што су „Шетње кроз наслеђе“, „ДНК града“, „Алмашка дворишта“ као и покретање нових културних станица у објектима од историјског значаја за град: Еђшег, Свилара и тзв. Кинеска – креативни дистрикт.

Фондација „Нови Сад 2021“ је и од госпође Михаиловић и од господина Наврачича добила пуну подршку за даљу реализацију заједничких активности.

Упоредо, одржана је и конференција  „Стратешко планирање у културним установама“ која је реализована у складу са Стратегијом културног развоја Новог Сада у периоду од 2016. до 2026. године.

За 2018. и 2019. годину постављен је нови изазов, који подразумева петогодишње стратешко планирање установа културе, што је свакако прекретница у функционисању културног система Покрајине и града Новог Сада. Стратешко планирање је и логичан след ствари након усвајања Стратегије културног развоја града Новог Сада у 2016. години као и освајања престижне титуле Европске престонице културе, исте године. Иако је у земљама Европске уније то уобичајена пракса, у нашим оквирима овај процес представља својеврсну иновацију.

У 2017. години Фондација „Нови Сад 2021“ и Управа за културу града Новог Сада иницирали су окупљање директора и управника установа културе, чији су оснивачи Град Нови Сад, АП Војводина и Република Србија, како би се изнели планови пројекта Европске престонице културе. Након тога је уследио заједнички рад са њиховим делегираним представницима у вези са развојем публике и приступачне уметности што је резултирало и јавним конкурсима намењеним превасходно установама културе. Системска сарадња настављена је и у правцу едукације о развоју европских пројеката у култури и израде европских пројектних апликација.

Уметнички руководилац програма Фондације „Нови Сад 2021“, др Лазар Јованов истиче да су бенефити стратешког планирања вишеструки.

„Петогодишњи планови треба да омогуће ново промишљање о култури у контексту мисије и визије културних (институционалних) актера у савременом контексту, са новим изазовима који су наметнути у актуелним социолошко-културолошким околностима. Ово је добар моменат за сагледавање предности и слабости, могућности и претњи које се намећу нашим институцијама са дугом и респектабилном традицијом. Циљ је да добијемо дугогодишње програмирање, уз међусобну координацију, али и синергију, како би испоручени програм достигао жељену естетску изврсност. Стратешки план треба да омогући и демократично планирање кадровске политике, као и стандарде рада, који су општеприхваћени у европским оквирима”, каже Јованов.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.