Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/11/2017
Пројекти Фондације „Нови Сад 2021“ представљени на Форуму о сарадњи ECOC и EACC
17/11/2017

Под покровитељством Европске комисије за културу и образовање и Министарства културе Републике Кине, у Шангају је одржан први Форум о сарадњи Европских и Источноазијских престоница културе. Форум је одржан 14. новембра у присуству бројних представника некадашњих и будућих престоница и експерата Европске комисије и Министарства културе Републике Кине.
Скуп су поздравним говорима отворили Лиу Јандонг, потпредседница парламента Кине, и Тибор Навранчић, европски комесар за едукацију, културу, младе и спорт.

Тема форума била је „Култура и урбани развој: одрживост и сарадња”, а рад се након поздравних говора и свечаног отварања одвијао у две паралелне сесије – за градоначелнике културних престоница и професионалце у култури. Кроз анализу примера реализованих пројеката и представљање будућих, мапиране су сличности и могући модели сарадње између Европских и Источноазијских престоница културе. Закључак обе сесије био је да пројекат културних престоница значајно доприноси урбаном и економском развоју градова, али и унапређује квалитет живота грађана.
Нови Сад је представио своје планове за капиталне пројекте у оквиру теме „Културне иновације и урбани развој” у циљу успостављања будућих партнерстава у њиховој реализацији. У име Фондације „Нови Сад 2021“ у раду форума учествовале су Тијана Палковљевић Бугарски, председница Управног одбора Фондације и Данијела Мирков Аркула, чланица Управног одбора.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.