Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/05/2017
Промоција Печуја у Новом Саду
24/05/2017

Фондација „Нови Сад 2021“ и град Печуј, који је 2010. године био Европска престоница културе, приређују манифестацију Дани Печуја у Новом Саду, која ће се одржати од петка 26. до недеље 28. маја на више локација у граду.
Градови-побратими Печуј и Нови Сад сарађивали су у процесу кандидатуре оба града за титулу Европска престоница културе, а манифестацију Дани Печуја у Новом Саду приређују како би се Новосађани упознали са добробитима и напретком који је град Печуј остварио захваљујући овој престижној титули, коју је понео и наш град за 2021. годину.
Манифестација Дани Печуја у Новом Саду биће одлична прилика да град Печуј презентује како је, једним делом због географског положаја, другим делом због серије програма поводом титуле Европске престолнице културе 2010. и инфраструктуралног развоја у средњоевропској регији, стекао славу и признање. Такође, идеја је да се, првенствено у сарадњи са Институтом Балаши (Institutom Balassi), што целовитије представи шаренолика култура Печуја која се базира на традицији старој више хиљада година.
Биће ово друго свеобухватно представљање Печуја у Новом Саду, где је поред београдског Мађарског културног института – Collegium Hungaricum, партнер и Фондација „Нови Сад 2021“.
Између осталог, Новосађани ће имати прилику да погледају изложбу Живот Печуја, присуствују дегустацији вина Свет печујско-вилањских вина, уличном концерту бенда Daniel Speer Brasdance, концерту женског хора Béla Bartók, а све Новосађане који буду у недељу, 28. маја у центру града око поднева чека изненађење…

ПРОГРАМ ТРОДНЕВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ПЕТАК, 26. МАЈ
17 часова, Градска кућа:
– Свечано отварање догађаја уз присуство медија и званица. Говориће:
г. Срђан Кружевић, заменик градоначелника Новог Сада,
г. Ласло Ери, заменик градоначелника Печуја,
г. Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“
18 часова, Новосадско позориште – Újvidéki Színház:
– Отварање изложбе Живот Печуја. Изложба се састоји од 30 фотографија које су снимили чланови Фото-клуба Мечек и други печујски фотографи. Изложба приказује како је град Печуј обогатио свој културни и свакодневни живот од када је постао Европска престонице културе 2010. године.
– Наступ гостујућег дуа из Мађарске и квартета сачињеног од чланова Симфонијског оркестра „Нови Сад 2021“.
19 часова, ресторан „Пикник” на Рибарцу:
Свет печујско-вилањских вина – дегустација вина на обали Дунава. Избор белих, розé и црних вина уз савете стручног сомелијера и упознавање порекла и карактеристика печујске винске регије, као и њене околине.
– Концерт вокалне групе Vivát Bacchus.

СУБОТА, 27. МАЈ
19 часова, центар Новог Сада:
– Улични концерт бенда Daniel Speer Brasdance.

НЕДЕЉА, 28. МАЈ
10 часова, Синагога:
Легенда о чуварима Азура – разговор са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, пропраћен клавирском музиком студената Академије уметности у Новом Саду, Департмана за клавир.
11 часова, Синагога:

– Концерт женског хора  Béla Bartók.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.