Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/04/2019
Прве „Шетње кроз наслеђе“ крећу у Сремским Карловцима
03/04/2019

„Сећаш ли се оне Дворске баште“ назив је пројекта удружења „Еco flame“ који ће у четвртак, 4. априла први започети реализацију идеје подржане кроз конкурс „Шетње кроз наслеђе“. Прва „Шетња“ намењена је ђацима Основне школе „23. октобар“ из Сремских Карловаца. Управо са адресе школе (Прерадовићева 1) тачно у подне реализатори пројекта кренуће са ђацима, али и свим заинтересованим грађанима, ка Дворској башти која представља једно од највреднијих зелених простора у тој општини.

Том приликом, сви који дођу, стећи ће другачији, занимљив поглед на наслеђе Сремских Карловаца из перспективе хортикултуре и биљног богатства Дворске баште.
Такође, посетиоцима ће бити презентован историјат парка, будући планови за рестаурацију баште, а за основце ће бити уприличена и едукативна игра. Буђењем јавне свести о парку и његовом богатству отварају се нови хоризонти и могућности будућег улагања у развој споменика природе.

Ову шетњу, удружење „Eco flame“ покреће управо у време цветања џенарике, док ће наредне две „Шетње“ бити заказане у време цветања липе и пауловније.

Основни циљ конкурса „Шетње кроз наслеђе“ је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја.
У оквиру друге фазе пројекта „Шетње кроз наслеђе”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а одабрано је 11 пројеката новосадских удружења који ће имати прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који је посебно значајан као и да допринесу откривању нових тајни нашег града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.