Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
pozornica u sklopu projekta eye.net međunarodnog festivala na kojoj se vidi publika i glumci koji komuniciraju međusobno

Објављено:

26/11/2021
Први EYE.net 2.0 фестивал у Словенији: Марибор угостио младе уметнике
26/11/2021

У оквиру Фестивала младих Марибор реализовано је прво извођење омладинских ангажованих представа, произашлих из међународног пројекта European Youth Engagement Network 2.0 – EYE.net 2.0. Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, као носилац, и партнери из шест држава гостовали су у Марибору током протекле недеље од 15. до 21. новембра. 

Упркос непредвидивој ситуацији узрокованој пандемијом, успешно је и по плану реализован први ЕYE.net 2.0 фестивал у Словенији. Три организације из Словеније: Младински културни центар Марибор, Центар за разоноду Птуј и Културно уметничко друштво Марибор су организовале извођење представа у осам средњих школа, са фокусом на средње техничке школе.

predstava eye.net na kojoj su troje tinejdžera koji plešu i pevaju u učionici

Одиграно је 16 представа са 6 продукција из земаља: Италије, Француске, Литваније, Србије, Грчке и Словеније. С обзиром на то да су партнери из Немачке и Чешке изостали, групе из Грчке и Француске су још једном извеле своје представе уместо њих. Укупно је било 36 иностраних гостију, а представе је погледало око 840 младих током редовног наставног програма, у средњим школама у Марибору и Птују.

Циљ ове омладинске мреже је да подстакне информисање младих о основним европским вредностима, као и изградња капацитета за њихово активно укључивање у креирању и обликовању будуће слике Европе.

Предвиђено је да се дискусији о друштвено-политичкој слици будуће Европе приступи кроз продукцију осам интерактивних омладинских представа које изводе ученици и студенти, усредсређени на друштвено ангажоване теме (лажне вести, економија, екологија, солидарност, антифашизам, евроскептицизам). 

predstava novosadske trupe Drž ne daj, na kojem se troje mladih nalazi na crnoj bini u okviru crnih ramova

Осим трупе Држ’ не дај из Новог Сада, организације које учествују у пројекту су: Културно-уметничко друштво „Момент” (Марибор, Словенија), Омладински културни центар „Марибор” (Марибор, Словенија), „Лицеулице” (Београд, Србија), „Монтажстрој” (Загреб, Хрватска), Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt (Сансеполкро, Италија), Multicultural city (Берлин, Немачка), Théâtre du Pélican (Клермон Феран, Француска), Le Théâtre du Grand Rond (Тулуз, Француска), Center interesnih dejavnosti Ptuj (Птуј, Словенија), Polyplanity (Атина, Грчка), Divadlo v Dlouhé (Праг, Чешка), Pazaislis Music Festival (Kaunas, Litvanija), Каунас 2022 (Каунас, Литванија)

Школе које су учествовале на пројекту су: Средња грађевинска школа и гимназија, Средња електро-рачунарска школа, Дрвопрерађивачка школа, Средња школа за дизајн и медије из Марибора и Економско-туристичка и пољопривредна школа, Електротехничка и рачунарска школа, Гимназија и Машинска школа из Птуја.

На видеу можете чути онлајн представљање појединачних програмских учесника, међу којима је и новосадска трупа Држ’ не дај“.

ЕYE.net 2.0 подржан је кроз програм Европа за грађане и грађанке – Мреже градова“ и биће део програма две Европске престонице културе – Нови Сад 2022 и Каунас 2022.

Представе ће у форми путујућег фестивала, током 2022. године, гостовати у свакој од седам партнерских држава. У Новом Саду ће млади бити у прилици да погледају представе од 4. до 8. априла у оквиру програмског лука Будућност Европе.

 

Фото: Матеја Лапух, Тина Марох

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.