Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/07/2016
Први концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду
17/07/2016

Четири дана културе део су промоције Града Новог Сада током кандидатуре за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године под слоганом „За нове мостове“. Сваки од четири програма симболизује један од мостова и тако путем културно-уметничких садржаја представља и цео концепт канидатуре.

 

После суботњег jam session-а одржаног у Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави, у оквиру 6. Летње џез академије Нови Сад-Дотмунд, Нови Сад ће у понедељак, 18. јула, бити домаћин јединственог догађаја. Наиме, сутра ће први пут бити приређен концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду!

Екипа пројекта „Нови Сад 2021“, који реализује кандидатуру Новог Сада за ласкаву титулу европске културне престонице, у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, Културним центром Новог Сада и удружењем „Страда“ уз пуну подршку Града Новог Сада, приредиће концерт омладинскиог оркестра ВУ-а из Холандије у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

VU

Оркестар ВУ-а је основан 1962. године на иницијативу диригента Ота Клапа при Слободном универзитету Амстердама, да би од 2014. године постао самостално друштво. Од малог камерног састава, какав је био при оснивању, он је током наредних 50 година израстао у велики симфонијски оркестар. Тако је данас Оркестар ВУ-а један од највећих, али и најбољих и најуспешнијих универзитетских оркестара у Холандији, с изразитим авантуристичким духом, а све то захваљујући својим члановима и диригенту Дану Адмиралу. Под палицом маестра Адмирала овај ансамбл изводи сложена и извођачки веома изазовна дела која далеко превазилазе могућности већине универзитетских оркестара. Сваке године током летњих турнеја, Оркестар ВУ-а посећује неку нову државу. Током протеклих година обишао је тако Италију, Немачку, Француску, Бугарску, Велику Британију, Естонију, Русију, Лисабон и Кину. Овог лета први пут посећује Србију где ће наступити баш у Новом Саду изводећи популарна дела најчувенијих композитора романтизма и импресионизма.

У оквиру промоције кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године Новосађани ће моћи да погледају у уторак, 19. јула, на Броду театру, усидреном на Београдском кеју, позоришну представу „Наше место„, као и да уживају у концерту Стефана Миленковића и ансамбла „Цамерата Ацадемица” 21. јула у Католичкој порти.

Сви догађаји почињаће у 20 часова и 21 минут симболизујући 2021. годину у којој би Нови Сад требало да постане Европска престоница културе, а улаз је бесплатан.

Ови културни догађаји уједно промовишу програмски концепт кандидатуре Новог Сада за културну престоницу Европе 2021. који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Први „мост“ носи назив Слобода а представља креативне индустрије и младе нашег Града. „Мост“ Нада промовише културне капацитете и јавне просторе. Културно наслеђе и гостопримство су тема којом се бави Нови „мост“, док се четврти „мост“ Дуга бави проблемима конфликта и миграција.

Буди и Ти „За нове мостове“ и за Нови Сад Европска престоница културе 2021. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.