Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/05/2019
Публика дирнута: амерички хор у срцу Новог Сада изводио српске традиционалне песме
20/05/2019

Громогласним аплаузом Новосађани су у суботу поздравили сјајни хор „Schola Cantorum” Универзитета Арканзас из Сједињених Америчких Држава који је у наш град стигао у оквиру платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“. Њих 36 најталентованијих студената тог универзитета певали су у културној станици Свилара америчке песме, али и српске традиционалне укључујући и српску духовну музику.
Нишка бања, Козар, Херувимска песма, Славите господа песме које су одзвањале Свиларом пробудиле су међу многобројном публиком снажне емоције, те изазвале одушевљење.

Као поклон публици, хор је након концерта отпевао српску химну „Боже правде“.
Сваке академске године, овај хор одржи око 20 концерата, изводећи песме из широке музичке историје, а ове године на њиховој листи наступа нашао се и Нови Сад.

Да су међу најбољима доказали су својом славном историјом, дугом 50 година, која је обухватила бројне наступе на националном и међународном нивоу, националној телевизији, концерте поводом свечаности, а њихови вокали очарали су публику и у светски познатим концертним дворанама. Хор „Schola Cantorum“ Универзитета Арканзас 1962. постао је први амерички хор који је на престижном међународном полифонијском такмичењу у Европи освојио награду „Guido d’Arezo“.

Платформа „Будућност Европе“, која је ушла у трећу недељу реализације, до 7. јуна обухватиће изложбе, предавања, радионице, позоришне представе и многе друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програм до 7. јуна, можете пронаћи на следећем линку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.