Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/11/2018
Публика у фокусу: Демократизација дигитализације у библиотекама
01/11/2018

„Демократизација дигитализације у библиотекама“ један је од пројеката подржаних кроз јавни конкурс Фондације „Публика у фокусу“ средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину. Пројекат реализује Градска библиотека у Новом Саду у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ из Београда, а његов циљ је обучавање библиотекара, као и укључивање што већег броја корисника у процес дигитализације библиотечке грађе, да би на тај начин библиотечка и архивска грађа постале доступније.

У оквиру пројекта 29. и 31. октобра одржане су прве 4 радионице на којима су библиотекарима представљене нове технолошке могућности за промену начина рада библиотека, а које су засноване на дигитализацији. Присутнима су представљене технологије развијене у оквиру програма Европске Комисије H2020 READ, које су бесплатне за кориснике, а доступне за институције кроз нову европску Колаборативу.

Пројекат траје до краја 2019. године и у плану је десет радионица са циљем да се обуче библиотекари и пројектује систем увођења обуке за кориснике, као и нове библиотечке услуге засноване на новим вештинама и знањима запослених.

Радионице представљају уводни програм за две централне националне радионице које ће се под покровитељством Министарства културе и информисања и Кабинета Премијера Владе Републике Србије у децембру одржати у Новом Саду и Београду, под непосредним руководством др Гинтера Милбергера, који на Универзитету у Инзбруку предводи паневропски тим за развој нових технологија у дигитализацији.

Процес демократизације дигитализације подржан је од Министарства културе и информисања Републике Србије и кабинета председнице Владе Републике Србије, као део ширег контекста дигитализације националне културне баштине, у циљу њеног очувања и доступности.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.