Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/12/2017
Публика у фокусу институција културе
07/12/2017

Децембар доноси промене у приступу публици када је реч о институцијама културе реализацијом пројекта Фондације „Нови Сад 2021“ – Публика у фокусу институција културе

(у Апликационој књизи под називом „Изван зоне комфора“).

 

Пројекат има за циљ да оснажи установе културе у Новом Саду разменом знања, искустава и примера добре праксе са експертима из области културног менаџмента. Сврха напора који се у том правцу чине огледа се у подизању кадровских потенцијала усмерених ка ангажовању и развоју публике, креативном приступу пројектном планирању, као и укључењу у реализацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Први догађај у оквиру ових пројектних активности у организацији Галерије Матице српске јесте конференција „Open museum“ од 4. до 6. децембра. На конференцији ће први дан бити посвећен отварању музеја ка особама са инвалидитетом и презентовању искустава иностраних стручњака на овом пољу, уз специјализовану изложбу за слепе и слабовиде. На другом дану конференције експерти из Велике Британије и Уметничко-историјског музеја из Беча представиће иновације у примени нових технологија у музејима. Том приликом биће представљени и резултати пројекта Галерије Mатице српске „Доживи уметност“ који је подржао УНЕСKО.

Након тога, 18. 12. следи догађај у Музеју Војводине који реализује Музејско друштво Војводине и Секција музејских педагога уз подршку Фондације „Point“ и у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“ под називом Музеј и едукација: Сарадња музеја и образовних институција и указује на значај, могућности, препреке, проблеме и примере добре праксе у сарадњи културног и образовног сектора. 

Поред поменутих активности, у организацији Фондације „Нови Сад 2021“, 20. и 21. 12. одржаће се радионица намењена руководиоцима и запосленима у установама културе, на тему развоја нове и старе публике у просторијама Историјског архива града Новог Сада. Експерти из области менаџмента у култури, ангажовани на реализацији пројеката европских престоница културе, размениће са полазницима знања, иновативне приступе и примере добре праксе, те заједно развијати конкретне предлоге пројеката које припремају установе културе за наступајућу годину.

Изградња капацитета институција и актера у култури један је од задатака пројекта Европска престоница културе на ком ће се из године у годину све више радити. Како би репозиционирали Нови Сад на културној мапи Европе, овај задатак, поред улагања у инфраструктуру, подразумева промене и иновације у начину рада и развоја пројеката, те привлачења публике, свих културних актера.

                                      

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.