Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/11/2018
Публика у фокусу: симфонијска бајка за децу „Пећа и вук“ у Врднику
02/11/2018

У суботу 3. новембра Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића извешће симфонијску бајку за децу „Пећа и вук“ Сергеја Прокофјева у етно комплексу „Врдничка кула“ у Врднику. Оркестру ће се на сцени у улози наратора придружити првак Позоришта на Теразијама, глумац Драган Вујић Вујке.

Улаз на концерт је бесплатан, а нова аутобуска линија број 86 Нови Сад-Ириг-Врдник у суботу 3. новембра у термину од 9:50 сати возиће измењеном трасом од главне аутобуске станице у Новом Саду до етно комплекса „Врдничка кула“, док је повратак организован у термину од 16:15 часова.

Концерт се изводи под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације „Публика у фокусу“ средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину. 
С обзиром да установе културе, попут Војвођанског симфонијског оркестра, играју пресудну улогу у приближавању културног наслеђа и савременог културног стваралаштва широј публици, Фондација „Нови Сад 2021“ излази изван „зоне комфора“ и вредности савременог стваралаштва приближава најмлађој публици организацијом овог несвакидашњег концерта на необичном месту.

О симфонијској бајци

Сергеј Прокофјев, композитор „Пеће и вука“, овим делом желео је да научи младе слушаоце како да слушају оркестарску музику и схвате њен садржај. У том смислу, имао је узбудљив изазов – како деци предшколског и школског узраста приближити једну од апстрактних уметности, како представити инструменте великог симфонијског оркестра…
Заинтересован причом о дечаку Пећи који уз помоћ животиња и ловаца успева да ухвати злог вука, композитор пише симфонијску бајку. Сваки лик из бајке представљен је инструментом оркестра. Мачку представља кларинет, птичицу флаута, патку обоа, вука хорна, деду фагот, а Пећу гудачки инструменти. Програм „Публика у фокусу“ започела је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” крајем 2017. године са циљем оснаживања установа културе чије се седиште налази на територији Града Новог Сада и општинама Сремски Карловци, Ириг и Беочин, у процесу развоја публике, како би се повећало учешће грађана у јавном културном животу.

Ово концертно извођење симфонијске бајке Сергеја Прокофјева уједно је и део стратегије подизања капацитета Фрушке горе, коју у сарадњи са покрајинском владом развија Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”. Фондација ће у наредном периоду на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, више од 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.