Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/03/2019
Публика у фокусу: Рум искејп први пут у музеју
06/03/2019

Идеја да музеј постане место за игру кроз едукацију и ширење знања, пружајући публици ново, занимљиво и несвакидашње искуство, кроз различите логичке задатаке, остварила се кроз сасвим иновативан и другачији приступ до сада – кроз игру „Бекство из музеја: тајна бесмртности“ Музеја Војводине. Овај пројекат реализован је у оквиру јавног конкурса „Публика у фокусу“, Фондације „Нови Сад 2021“, у сарадњи са компанијом „Room Escape Novi Sad by Fox in a Box“.

Ова игра, популарна и у свету и код нас, први пут се игра у музеју, а од 1. априла до 13. маја, сваког понедељка, до „тајне бесмртности“ посетиоци ће моћи да дођу бесплатно.

Идеја је да се посетиоци који су у групама од троје до шесторо организују у сталној поставци и играју како би дошли до решења, а решење је „Тајна бесмртности“. У том процесу, они морају да решавају низ загонетки које су логичког карактера и веома су интересантне, а при томе морају да науче нешто о сталној поставци. Такође, морају да обрате пажњу на експонате, витрине, да обрате пажњу на све што се налази око њих. И то је оно у чему је Музеј Војводине веома успешан, а то је едукација посетилаца и буђењу свести о значају културног наслеђа, наводи помоћница директора Музеја Војводине, Тијана Станковић Пештерац.

„Циљ овог пројекта  је у томе да се што више публике, превасходно младе публике доведе у музеј. Мислили смо да бисмо реализацијом једне игре, у склопу сталне поставке, могли много да постигнемо  у домену развоја публике. Хтели смо да Музеј начинимо једним занимљивим местом у којем ће путем забаве публика доћи до великих сазнања“, рекла је Станковић Пештерац.

Уметнички руководилац програма Фондације „Нови Сад 2021“ Лазар Јованов истиче да је ова игра веома узбудљиво искуство, те да је ово један од најузорнијих примера развоја публике.

„Ова игра један је од најузбудљивијих начина интерпретације културног наслеђа и мислим да је ово нешто што заправо има велики потенцијал да буде и културно-туристичка понуда Новог Сада, а посебно је значајно бити део таквог чина који има елементе мистерије, елементе уроњеног театра и намењен је различитим старосним групама“, рекао је Јованов.

Игру су осмислили стручњаци из области археологије, педагогије, конзервације, ИТ-а у сарадњи са „Room Escape“ тимом на основу прича и предмета из прошлости приказаних на сталној поставци.

Рум искејп игре настале су у Јапану под жанром „point & click adventure“ компјутерских игара и брзо постале популарне у свету. Креирањем једне такве игре у склопу сталне поставке Музеја, излази се из домена виртуелног у стварни свет.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.