Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/03/2019
Публика у фокусу: Свечано затварање изложбе
21/03/2019

У суботу, 23. марта, од 17 сати свечано се затвара изложба „Млади бирају“ Галерије Матице српске, која је реализована у оквиру пројекта „Мала школа музеологије“, који је средства добио у оквиру јавног конкурса „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Изложбу је осмислило 11 средњошколаца те је на тај начин српска уметност први пут представљена из угла тинејџера. На затварању ће публика имати прилику да кроз тумачење изложбе чује причу младих кустоса, а на затварању изложбе присутнима ће се обратити и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.
Ова другачија и посебна идеја Галерије Матице српске имала је за циљ да подстакне младе људе да искажу своје идеје и ставове, те дају своје виђење српске уметности. Кроз три теме „Времеплов друштва“, „Почетак краја“ и „А ко сам ја“ на другачији начин су представили уметничка дела која се чувају у Галерији и сагледали културно наслеђе Србије из своје перспективе.

Млади кустоси изложбе су ученици гимназија „Исидора Секулић” и „Јован Јовановић Змај”, средње школе за дизајн „Богдан Шупут” и средње економске школе „Светозар Милетић” – Милош Броћета, Максим Војводић, Аријана Давидовић, Лола Костић, Марија Мургашки, Теодора Никодијевић, Ивана Николић, Софија Петровић, Андреа Пољак, Милица Стевановић и Аница Черевицки.

Изложба је свечано отворена 1. фебруара, а до сада ју је посетило више од 600 средњошколаца.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.