Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/05/2019
Публика у фокусу: у четвртак „Шетња кроз историју дизајна у Војводини (1945 -1985)“ у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића
21/05/2019

Реализација пројекта „Шетња кроз историју дизајна у Војводини (1945 -1985)“ који тематизује појаву и развој индустријског и графичког дизајна на тлу Војводине од краја Другог светског рата до средине осамдесетих година прошлог века, почиње у четвртак, 23. маја низом предавања, радионица и излагачких активности.

Пројекат, који се реализује кроз јавни конкурс „Публика у фокусу“, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, има за циљ промоцију репрезентативних примера дизајнерске баштине са подручја АП Војводине, путем атрактивних програма који треба да привуку што већи број посетилаца у простор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, а чији фонд садржи дела високе уметности, која се временски подударају са периодом дизајнерске праксе која ће бити представљена овом приликом.

Креативна радионица за децу „Дизајнирање амбалаже за прехрамбене производе“, коју ће водити графички дизајнер и професор ликовне културе Ненад С. Лазић, биће одржана 23. маја у 10.30 у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, док ће истог тог дана у 18.30 доајен југословенског дизајна Војислав Терзић одржати предавање на тему „Историја дизајна у Војводини (1945 -1985)“.

Терзићево предавање заинтересованој публици откриће дух прохујалог времена, које је било проткано ентузијазмом и креативним заносом послератне генерације домаћих стваралаца. Као један од ретких, преосталих сведока и активних учесника, публику ће одвести на саме почетке формирања ове струке на нашем простору, а онда и провести кроз готово све битније етапе њеног развоја.
Пројекат се наставља и до краја године биће организовано још неколико сјајних предавања, занимљивих радионица као и излагачких активности, којима се подсећамо на златно доба развоја индустријског и графичког дизајна на тлу Војводине од краја Другог светског рата до средине осамдесетих година прошлог века.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.