Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/11/2018
Публика у фокусу – активизација публике
15/11/2018

Позориште младих отпочело је са реализацијом пројекта „Аутоматизми савременог човека – активизација публике” који се састоји од едукативних радионица намењених публици, припреме професионалне позоришне представе и разговора са публиком након представе. Пројекат се реализује под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс „Публика у фокусу“.

Прва у низу радионица под називом „Од публике до позорнице“ која је намењена грађанима Новог Сада од 30 до 50 година одржана је 13. октобра, a наредне радионице одржаваће се у Позоришту младих сваке суботе до 1. децембра.

Идеја за овакав пројекат је настала из жеље да се устаљени позоришни процес рада у коме је публика стављена у помало пасиван положај промени, те да јој се омогући активније учешће у програмима Позоришта младих, као и простор за дијалог и критичко промишљање. У већини случајева, када се ради о постављању савременог драмског текста на позоришну сцену, шира публика није унапред упозната са темом и проблематиком комада на којем се ради, већ је „принуђена” да се сусретне са њим тек кроз његову сценску интерпретацију. На томе се однос позоришта и публике најчешће завршава. Намера овог пројекта је да се испита како на перцепцију представе утиче то када је публика (односно део ње) унапред упозната са тематиком и стваралачким процесом, као и да, кроз разговоре након представе, пружимо прилику публици да изрази свој став о покренутим темама и свој доживљај представе. С обзиром да су главни актери драме Тене Штивичић „Седам дана” људи од 30 до 50 година, радионице су усмерене управо ка овој старосној групи, у жељи да се чује њихов доживљај комада и ликова, њихова искуства и ставови спрам тема којима се овај текст бави.

Крајњи резултати који се очекују од читавог пројекта су у складу са концептом програма „Публика у фокусу“ јер се као домет пројекта очекује боља упућеност публике у стваралачки процес у позоришту, као и повећана заинтересованост публике за репертоар Позоришта младих.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.