Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2019
Публика у фокусу: „Културно благо: свет у музејском ковчегу“
08/08/2019

Пројекат „Музеј младих“ суфинансиран кроз јавни конкурс „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у Спомен-збирку Павле Бељански доноси несвакидашњу изложбу. Почевши од 8. августа од 20 часова, за када је заказано отварање, до 31. августа за јавност ће бити отворена изложба ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“, под називом „Културно благо: свет у музејском ковчегу“. Ауторке изложбе су Милица Орловић Чобанов, Марта Ђармати (Спомен-збирка Павла Бељанског) и Александра Решњак Пешић задужена за дизајн поставке.

Изложба обухвата тридесетак ученичких радова инспирисаних причом о уметницима из колекције Спомен-збирке и њиховим делима. Осмишљена је кроз концепт „музејског ковчега“ у заједничком раду кустоса Спомен-збирке, ученика и дизајнерке поставке, с идејом активнијег укључивања младих у осмишљавање, реализовање и промовисање културне понуде свог града.

Кроз пројекат „Музеј младих“ подржаном од стране Фондације „Нови Сад 2021”, у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад, а у сарадњи са партнерима Театром младих „Мишоловка“, Удружењем грађана „Умивање“ и Школом за дизајн „Богдан Шупут“, прошло је више од сто средњошколаца из Новог Сада и Зоне 021 (Општина Ириг), који су се на позоришним, филмским, изложбеним креативним радионицама упознавали са богатом историјом Спомен-збирке Павла Бељанског и културом Новог Сада.

Да је млада „публика у фокусу“ овим пројектом је доказано кроз учешће младих у различитим програмима, попут дружења са Миланом Исаковићем, наследником Павла Бељанског и сликању мртве природе по узору на велику уметницу Љубицу Цуцу Сокић, којима је било омогућено да из сасвим другог угла спознају дародавца Павла Бељанског, његову колекцију и време у којем је представљена јавности, давне 1961. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.