Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/12/2017
Радионица на тему изградње публике
21/12/2017

У среду 20. децембра, у просторијама Историјског архива града Новог Сада, радионицом на тему развоја публике, почела реализација завршног дела програма „Публика у фокусу институција културе“ којим се подстиче усавршавање постојећих и развој нових пракси у изградњи публике

 

Радионица којој је циљ да оснажи и подржи институције културе у Новом Саду у њиховом континуираном раду на развоју културних навика, потреба и компетенција грађана и грађанки Новог Сада, траје до 21. децембра, а организатор програма је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. У програму учествује више од 50 представника институција културе чији су оснивачи град, покрајина или република, а седиште им је на територији града Новог Сада.

На отварању радионице присутнима су се обратили Ивана Бороја, помоћник покрајинског секретара за уметничко стваралаштво, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада и др Тијана Палковљевић Буграски, директор Галерије Матице српске и председник Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“. Ивана Бороја је истакла спремност владе АП Војводине да помогне и подржи умрежавање институција културе са територије Војводине на пројектима изградње капацитета, посебно у циљу изградње публике и способности за пројектне активности. Бороја је позвала је учеснике да својом интеракцијом максимално допринесу успешности овог скупа. Далибор Рожић нагласио је важност сарадње институција културе како међусобно, тако и са Фондацијом “Нови Сад 2021“ на изградњи публике и капацитета установа јер су ови циљеви препознати и кроз Стратегију културног развоја Града Новог Сада. Др Палковљевић Бугарски поделила је знања и искуства која је Галерија Матице српске стицала на тему изградње публике и позвала присутне да се покрене иницијатива за креирањем Стратегије изградње публике публике за све институције културе на територији града Новог Сада: „потребна нам је посвећеност, упорност и истрајност у овом процесу, јер као што ни програми не могу да заживе брзо, нити да се изграде преко ноћи, не може ни публика.“

Уводно предавање на тему „Развој публике из перспективе Европских престоница културе“ одржао је Кристијан Потирон, менаџер у култури и саветник Фондације Нови Сад 2021. Дводневни тренинг предавања и радионица воде Горан Томка, истраживач и предавач на УНЕСКО катедри за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду и Вишња Кисић, доктор наука музеологије и управљања културним наслеђем, генерална секретарка Европа Ностре за Србију и предавач при УНЕСКО Катедри за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду.

Програм „Публика у фокусу институција културе“ део је дугорочне посвећености Фондације „Нови Сад 2021“ да културне и уметничке садржаје учини доступнијим грађанима и грађанкама Новог Сада, као и посетиоцима из земље и иностранства.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.