Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/03/2018
Eдукативна радионица универзалног дизајна
15/03/2018

У среду, 14. марта 2018. године у просторијама Историјског архива Града Новог Сада, одржана je радионица универзалног дизајна намењена запосленима у институцијама културе чије је седиште на територији Града Новог Сада и општина Ириг, Сремски Карловци и Беочин (Зона 021).

Радионица је један у низу од програма који се реализују у оквиру пројекта Изван зоне комфора са Публиком у фокусу – изградња публике је циљ којем стремимо јер су грађани Новог Сада у фокусу деловања Фондације и пројекта Европска престоница културе. Присутнима су се обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић и председница УО Фондације Тијана Палковљевић Бугарски.

Далибор Рожић нагласио је да се одржавањем  овог едукативног скупа реализује Акциони план стратегије културног развоја којим је прописана сарадња са тимом за приступачност града Новог Сада формираном 2013. године: „Конкретно, овим се испуњавају услови за остваривање тог плана по тачки 3.6 –  прилагодити просторе и садржаје у култури грађанима и грађанкама са инвалидитетом.“ Едукативне активности које Фондација реализује допринеће унапређењу капацитета установама културе да испуне услове за приступачност, да се крене у мапирање целог града како би се подаци унели у ГИС и израдила интерактивна мапа која би нашим суграђанима омогућила достојан и квалитетан живот.

Тијана Палковљевић Бугарски поручила је установама културе да ће једног дана законом бити обавезни да испуне услове за приступачност: „Не треба да чекамо дан када је то обавезно већ урадити то пре него што нас закон примора – испунити форму не значи ништа, а ставити форму у функцију значи много.“ Палковљевић Бугарски је истакла и чињеницу да су особе са инвалидитетом невидљиве у нашем друштву јер друштво није учинило ништа да то промени. „Ми морамо средину прилагодити и њиховим потребама, као што то радимо за себе.“ Галерија Матице српске је у овом смислу отишла јако далеко и изградила како рампе и лифтове, тако и апликације и програмске садржаје прилагођене особама са инвалидитетом.

Марија Вребалов консултанткиња за приступачност, присутне је упознала са појмом приступачности, њеној најширој примени кроз приступачно окружење, услуге, производе, транспорт и комуникацију.

Мр Снежана Николић тифолошкиња, Мирјана Исаков дизајнерка и Милеса Милинковић – директорка Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“ представиле су искуства на унапређењу приступачности у три градске установе, приступачност уметничког стваралаштва у нашем окружењу и примере светске праксе, као и примере приступачности у организацији догађаја.

Фондација „Нови Сад 2021“ захваљује се свим учесницима на великом одзиву и нада се да ће усвојена знања и вештине моћи да примене у најскоријој будућности, ангажовањем кроз пројектне и конкурсне активности. 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.