Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/12/2020
Регионални симпозијум „Праксе сценског дизајна – ка новом бијеналу“
10/12/2020

Музеј примењене уметности у Београду и Одсек за уметност и дизајн Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду организују регионални онлајн симпозијум „Праксе сценског дизајна – ка новом бијеналу”, који ће бити одржан од 17. до 19. децембра 2020. године, а намењен је, пре свега, професионалцима, теоретичарима и студентима из домена сценских и визуелних уметности.

Симпозијум чине четири програмске целине: „Поуке Бијенала”, „Како изложити догађај?”, „Шта смо научили у школи?” и „Будућност сценског дизајна: контекст као повод или као препрека за стварање”, у оквиру којих ће говорити професионалци, педагози и теоретичари сценског дизајна. Део симпозијума је посвећен и најмлађима, који ће имати прилику да учествују на креативној радионици „Ко хоће да се игра са нама: сценски дизајн из угла најмлађих”.

Тема овог скупа настаје захваљујући развоју кустоских и уметничких пракси сценског дизајна у оквиру Прашког квадријенала, најзначајније светске манифестације посвећене сценском дизајну и сценском простору, а из угла вредновања и критичког промишљања свих сегмената професионалне позоришне продукције у Србији и региону. Непосредан повод за организацију симпозијума је жеља да се преиспита потреба за поновним успостављањем Бијенала сценског дизајна, манифестације чији су оснивачи били YУСТАТ и Музеј примењене уметности у Београду. Бијенале сценског дизајна настало је 1997. године и трајало је до 2007. године. Препознајући потребу за вредновањем реалне позоришне продукције, покренута је иницијатива за разговор о новом, редефинисаном Бијеналу сценског дизајна које ће, осим позоришта, моћи да обухвати и различите формате ванпозоришних и излагачких пракси сценског дизајна. Симпозијум је посвећен индивидуалним проматрањима, али и покушају заједничког мапирања појава у домену професионалног рада у позоришним, ванпозоришним и излагачким праксама сценског дизајна у Србији и региону. Циљ симпозијума је разговор о стању на сцени, зарад успостављања нове регионалне платформе у области сценског дизајна.

Симпозијум ће бити реализован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Више информација о детаљном програму симпозијума, као и о механизмима пријаве налази се на сајту Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду.

Програм онлајн симпозијума Праксе сценског дизајна – ка новом бијеналу:

Поуке Бијенала
17.12.2020, 12ч

Учесници: Драган Протић, Игор Васиљев, Маја Мирковић и Душан Каличанин
Модератор: Радивоје Динуловић

Тематска сесија „Поуке Бијенала” замишљена је као размена искустава, утисака, мишљења и погледа на шест манифестација Бијенала сценског дизајна, које су реализоване у периоду између 1996. и 2006. године. Учесници разговора неће бити они који су Бијенале креирали и водили, већ, тада сасвим млади, аутори који су на Бијеналу учествовали и/или били награђивани. Као и само Бијенале, овај разговор ће бити у првом реду окренут ка позоришту и свим праксама које га граде – од сценографије и костимографије, преко дизајна светла и звука, примењене сценске уметности и занатског умећа, до сценске архитектуре и различитих средстава комуникације позоришта са јавношћу. Једнака пажња биће посвећена и феноменима ванпозоришног спектакла, као и уметничких и кустоских пракси сценског дизајна које су на Бијеналу разматране и реализоване. Смисао овог сусрета није у томе да валоризује претходно постигнуто, него да кроз укрштање ставова аутора који данас граде централни ток сценског дизајна у Србији и региону, помогне успостављању односа према томе шта би Бијенале у будућности могло да буде и зашто и са каквим циљевима га треба обновити.

Како изложити доживљај?
17.12.2020, 15ч

Учесници: Синиша Илић, Моника Поњавић, Марко Голуб, Филип Јовановски, Миодраг Куч и Александар Бркић
Модератор: Миа Давид

Током последњих петнаестак година у оквиру Прашког квадријенала десио се низ промена које су се тицале начина излагања позоришне уметности, од којих су неке често биле критиковане и одбациване. Ове промене довеле су до удаљавања Квадријенала од онога што је оно некада било. Уместо излагања фактографских докумената позоришне продукције, Квадријенале се окренуло креирању и излагању потпуно нових уметничких дела, што је изнова отворило питање: како уопште изложити (позоришни) доживљај? У оквиру панела водиће се разговори са људима који су представљали свој рад на Квадријеналу, али и на манифестацијама сличног карактера. Осим тога, тема разговора ће бити и различите кустоске праксе, као и начини излагања позоришних, ванпозоришних и уметничких пракси сценског дизајна.

Шта смо научили у школи?
18.12.2020, 12ч

Учесници: Сођа Лоткер, Ана Мартина Бакић, Ивана Кнез, Павле Стаменовић, Сања Маљковић и Радивоје Динуловић
Модератор: Миа Давид

Многи активни ствараоци из домена сценског дизајна раде и у образовању. У оквиру панела одржаће се разговори са некима од њих, о њиховим искуствима и томе како виде улогу и значај образовања у савременом друштву. Учесници ће открити шта им лично, али и професионално, значи рад са младим људима, може ли кроз образовање да се мења професионална пракса, али и шире, може ли кроз образовање да се успоставља нови систем вредности, утиче на правац развоја друштва. Циљ је да се проблематизује и главна тема панела – да ли школа, као образовна институција, може да буде простор слободе, место авангардног, ако не (а што да не) и револуционарног промишљања и деловања, место отпора владајућим формама знања? И коначно, може ли пракса сценског дизајна нешто да нас научи о томе?

Будућност сценског дизајна: контекст као повод или као препрека за стварање
18.12.2020, 15ч

Учесници: Уна Јанков, Лана Павков, Никола Радосављевић
Модератори: Јелена Иванчевић и Данијела Матовић, студенти четврте године основних студија Сценске архитектуре, технике и дизајна

Нове тенденције приметне у раду младих аутора на савременој уметничкој сцени биће тема разговора у оквиру панела „Будућност сценског дизајна”. Ове тенденције указују на потребу успостављања новог дијалога и односа са публиком, као и са контекстом у ком аутори, учесници панела, стварају. Кроз разговор три визуелна уметника и три студента сценског дизајна биће отворено питање будућности излагачких праски и могућности преплитања различитих уметничких пракси и сценског дизајна. Панел ће покушати да одговори на питања о томе на који начин могу различити визуелни медији, у зависности од идеје, да успоставе однос према излагачкој пракси сценског дизајна; да ли је контекст у ком уметници стварају повод или препрека за стварање и на који начин наши саговорници виде будућност излагачких пракси у целини.

Ко хоће да се игра са нама: сценски дизајн из угла најмлађих
19.12.2020, 10 – 12ч

Онлајн радионица: Нова Година (код куће)
Узраст деце: 7 – 12 година, присуство родитеља је пожељно
Радионицу води Драгана Пилиповић, архитекта

Пријаве за радионицу послати на мејл scenlabvrtic@gmail.com до 16. децембра.

Свесни да однос према прошлости, као и будућност професионалних пракси у домену сценског дизајна зависе од најмлађих, завршни део симпозијума посвећен је управо њима. Онлајн радионица „Ко хоће да се игра са нама: сценски дизајн из угла најмлађих” пружиће прилику најмлађим учесницима да покрену машту и креативност и да, кроз игру, уплове у магични свет позоришта и архитектуре.

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.