Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/04/2018
Регионално културно наслеђе
27/04/2018

Регионално наслеђе – одржив начин, је тема међународне конференције која се одржава у петак 27. априла 2018. године, у Скупштини АП Војводине.

На међународној експертској конференцији, у организацији Института европских регија (ИРЕ), говориће стручњаци из целе Европе, као и: Иштван Пастор председник скупштине АП Војводине, Драгана Милошевић покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Фондације ,,Нови Сад 2021 – Европска престоница културе’’ Немања Миленковић.

Директор Фондације ,,Нови Сад 2021’’, поделиће са учесницима конференције визију и циљеве, односно планиране активности у оквиру пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, када је реч о изградњи свести и напорима за очување културног наслеђа које надилази националне оквире, покреће процесе и спаја људе, просторе и пројектне идеје.

На конференцији говоре и председавајуц́и ИРЕ Проф. Др. Франц Шаусбергер члан Одбора регија и специјални саветник Европске комисије, Николаус Лутероти, амбасадор Републике Аустрије у Србији, Сем Фабризи, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Ђовани Карачоло ди Виетри, генерални секретар Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) из Италије. Партнер на пројекту је Фонд ,,Европски послови’’ АП Војводине.

Биће представљени примери добре праксе у заштити културног наслеђа европских регија, посебно земаља централне, источне и југоисточне Европе. Учесници конференције нагласиће важност заштите, одржавања и очувања културне баштине у вези са јачањем туризма у градовима и руралним подручјима, и показати како културно наслеђе може бити основа европске визије за просперитет. Поред тога, дискутоваће се и о иновативним финансијским механизмима за регионалне и локалне активности за заштиту културне баштине. Као резултат конференције, настаће смернице за земље Западног Балкана у домену културног наслеђа.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.