Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/04/2021
Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ представљен на радионици RESTART_4Danube
17/04/2021

У оквиру разговора на онлајн радионици RESTART_4Danube, одржаној у среду 14. априла у оквиру Дунавског транснационалног програма, три престонице културе из региона представљене су у сегменту „Искуства Европских престоница културе“.

Искуство Ријеке представио је г. Иван Шарар, руководилац сектора за културу Града Ријеке, Марибор је представила Брина Лазар, док је о пројекту Нови Сад – Европска престоница културе говорио г. Владимир Радмановић, руководилац сектора за међународну сарадњу.

Они су поделили своје искуство из различитих позиција – Марибор као прва ЕПК из региона бивше Југославије, који је титулу носио 2012. године, Ријека као престоница која је затечена пандемијом коронавируса, због чега им је година титуле продужена до априла 2021. године, и Нови Сад, којем је година титуле одлуком Европске комисије и Европског парламента пребачена на 2022. годину.

Након презентације одржан је и панел „Креативне и културне индустрије и урбана регенерација у Дунавском региону“, на ком су панелисти дискутовали о стратегијама развоја Дунавског региона, те капацитетима и потенцијалима креативних индустрија.

Дунавски транснационални програм је инструмент финансирања Европске територијалне сарадње (ЕТЦ), познатији као Interreg. ЕТЦ је један од циљева кохезионе политике Европске уније и пружа оквир за спровођење заједничких акција и размене политика између националних, регионалних и локалних актера из различитих држава чланица.

Радионица је реализована у организацији Хрватске привредне коморе и Града Ријеке.

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.