Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2018
Чешка уметница у Новом Саду у оквиру програма резиденција „Plants AiR“
07/06/2018

Естер Тајрихова (Ester Tajrychová) дечји је илустратор из Чешке која борави у Новом Саду од 3. јуна до 13. јула у оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“. Резултат посете биће илустрована књига одабраних песама за децу Јована Јовановића Змаја.

Током резиденције у нашем граду, ова чешка уметница одржаће неколико креативних радионица са малишанима са којима ће радити у оквиру пројекта „Илуструјмо Змаја“. Прва радионица Естер Тајрихове биће одржана у оквиру 61. Змајевих дечјих игара у суботу 9. јуна од 18 часова у оквиру Сликарског атељеа у Змај Јовиној улици. Након ове, уследиће и радионице које реализујемо у сарадњи са удружењем „Мала срећна колонија“ и Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице.

На крају ових креативних дружења са децом, као резултат инспирације коју ће уметница понети из Новог Сада, настаће илустрована књижица са 15-20 песама Јована Јовановића Змаја.

Своја очекивања од ове резиденције Естер сабира овако: „Одувек ме је фасцинирала дечја машта, радује ме што ћу са малишанима моћи да разговарам језиком цртежа. Поред овог искуства, заиста сам срећна јер ће ми илустровање књиге песама за децу донети велико задовољство. Једва чекам да посетим новосадске музеје и галерије, а, осим тога, дозволићу да ме Нови Сад изненади својим садржајима, да ме инспирише. Свако ново искуство задовољава моју знатижељу и отвара врата другачијој врсти креативности“.

Резиденцијални програм „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ подржава мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама: како домаћих који одлазе у друге европске престонице културе, тако и странаца који нам се својим креативним остварењима представљају у Новом Саду. 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.