Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Отворени позив за уметничку резиденцију у Аустрији

Нови конкурс у оквиру резиденцијалног програма Plants AiR отвара прилику за све оне којима је фокус рада савремена фотографска уметност да бораве и раде у аустријском граду Грацу.

Током боравка у Грацу, потребно је спровести истраживање и направити серију фотографија, која ће се осврнути на тумачење (е)миграција и отворити питање актуелних мотива, за одлазак из Србије у Аустрију. Фотографије ће бити представљене на изложби у Грацу. Промоција интеркултуралног дијалога, представљање будуће перспективе и проналажење места сусрета и интеракције, поређење заједничког простора српске и аустријске културе главне су идеје конкурса.

Од кандидата/киње се очекује да испуне следеће услове:

  1. да је пунолетан/а држављанин/ка Републике Србије – предност ће бити дата фотографима и фотографкињама до 40 година старости
  2. да делује у области савремене визуелне уметности, пожељно да има искуства у раду са проширеним медијима
  3. да течно говори енглески или немачки језик
  4. да није изабран/а у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији Фондације или програма мобилности (по конкурсима за програме: Plants AiR, Кизуна, Мобилност, итд.)
  5. предност у овом позиву имају уметнице, које својим предлогом пројекта истражују, рефлектују и критички приступају друштвеним позицијама и улогама жена у истим, а у вези са наведним контекстом позива. Истичући ову предност желимо да допринесемо и стварању више могућности за уметнице које су у фотографији неједнако и свакако слабије представљене
  6. пожељне карактеристике уметника/це су отвореност, дружељубивост и високо развијене комуникационе вештине, као и изражена жеља за упознавањем културе Граца. Предност се даје и уметницима/цама који имају искуства у међународним пројектима.

Предност ће бити дата кандидатима/-кињама који стварају и живе у Новом Саду и на територији општина Зоне 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) у циљу подршке новосадским уметницима уочи пројекта Европска престоница културе, као и подстицаја децентрализације уметничког стваралаштва.

Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Удружења визуелних уметника Штајерске – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Грац, Аустрија (BVBK STMK).

Резиденција се одвија кроз програм „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad“.

Резиденција се реализује у периоду од 30. јула до 28. августа 2020. године.

Организација BVBK STMK и Cultural City Network Graz обезбеђује уметнику/ци смештај, трошкове превоза (искључиво аутобусом или возом) хонорар и трошкове материјала за уметнички рад у укупном износу од 900 евра.

Сви заинтересовани кандидати/киње морају да пошаљу следећу документацију:

1. биографију на енглеском језику, која не сме да буде дужа од 4 куцане странице А4 формата (у којој се наводи професионално уметничко искуство, најзначајније изложбе, презентације, сарадње, претходне уметничке резиденције и др)

2. пропратно писмо на енглеском језику од 150-250 речи (у којем се предлаже идеја за пројекат који би био реализован на резиденцијалном програму у Грацу)

3. портфолио 3-5 одабраних радова обједињених у једном ПДФ фајлу који не прелази 5 МБ

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм Грац 2020“ од датума објављивања конкурса и најкасније до 01.03.2020. године у поноћ.

За сва додатна питања у вези са конкурсом можете писати на имејл: plantsair@ns2021.rs

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.