Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Позив фотографима за уметничку резиденцију у Јапану

„Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ назив је отвореног позива који се реализује у оквиру истоименог пројекта и укључује уметничку резиденцију у Јапану из области савремене фотографије.

Одабрани уметник или уметница добиће прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану између јула 2020. и маја 2021. године у трајању од 20 до 25 дана и да на својствен начин, кроз фотографију, представи личну перцепцију културе Јапана. Резиденцију реализује „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ у оквиру резиденцијалног програма Уметник у гостима (Plants AiR) у партнерству са организацијом „ЕУ Јапан Фест“.

Позивају се заинтересовани уметници да до 31. марта 2020. пошаљу пријаву испуњавајући следеће критеријуме:

  1. Да се професионално баве фотографијом у оквиру савремене излагачке праксе и/или документарне уметности (изложбе у галеријама, музејима, да учествује у уметничким или документарним пројектима, резиденцијалним боравцима, итд.);
  2. Да су пунолетни држављани Републике Србије;
  3. Да течно говоре енглески језик;
  4. Да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ или програма мобилности (Plants AiR, Кизуна, Мобилност, итд).

Предност ће бити дата кандидатима/-кињама који стварају и живе у Новом Саду и на територији општина Зоне 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) у циљу подршке новосадским уметницима уочи пројекта Европска престоница културе, као и подстицаја децентрализације уметничког стваралаштва.

Трошкове путовања, локалног превоза у Јапану, техничке трошкове и трошкове смештаја покрива организатор, а издвојен је и хонорар за одабраног уметника у износу од 4.000 евра.

Пријава треба да садржи:

1. портфолио 3-5 одабраних радова (серија фотографија) обједињених у једном ПДФ фајлу који не прелази 5 MB;

2. професионалну биографију – CV са кључним пројектима: учешће на групним и самосталним изложбама, резиденцијалним програмима, итд.

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм European Eyes on Japan 2020“ најкасније до 31.3.2020. године у поноћ

Након првог круга селекције, одабрани кандидати који уђу у други круг биће у обавези да припреме предлог пројекта за уметнички фотографски пројекат у Јапану, како би се донела коначна одлука и одабир кандидата.

Кандидате селектује уметничка директорка и кустоскиња пројекта Микико Кикута.

„Европски погледи на Јапан / Јапан данас“ је пројекат из области фотографије започет 1999. године у циљу промовисања јапанске културе, креирања мреже уметника и успостављање сарадње између Јапана и европских земаља. Пројекат сваке године позива фотографе из Европе да фотографишу јапанске префектуре, фокусирајући се на савремено јапанско друштво и њихову свакодневицу. Овим фотографијама отварају се нови начини ишчитавања разноврсних аспеката свакодневног живота становника Јапана који често остају занемарени. Са друге стране, ово је и јединствена прилика за фотографе из Европе да продубе знање о јапанској култури.

Фотографије настале током резиденције постају део колекције пројекта „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“, након чега се, у склопу колективних изложби, излажу у Европским престоницама културе и Јапану, а затим се донирају префектурама у којима су настале и постају део колекција фотографија о културном наслеђу тог поднебља.

До сада је у пројекту учествовало 66 европских уметника, а фотографисано је 40 од укупно 47 јапанских префектура. Листу учесника можете погледати овде.

Програм „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ тежи интернационализацији локалне уметничке сцене, едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава  да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.