Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Резиденцијални програм – јединствено искуство интернационалне размене идеја

У Културном центру Новог Сада са почетком у 10 часова почео је радни састанак тима Фондације Нови Сад 2021 на ком су се представиле институције и организације које су реализовале програм Artists in Residence или учествовале на њему. Разговарало се о сарадњи, као и о подизању капацитета постојећих програма и њиховом јачању кроз Plants – Artists in Residence. Након тога, на Петроварадинској тврђави у Свечаним салонима са почетком у 16 часова, представљен је концепт програма Фондације Нови Сад 2021 Plants – Artists in Residence, који за циљ има да омогући локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе. Предвиђа се да ће до 2021. године новосадски уметници бити у прилици да отпутују у преко двадесет европских градова.
Новосадски уметници данас су, први пут, имали прилику да се упознају са програмом Plants – Artists in Residence чија је основна идеја да кроз сарадњу са европским независним организацијама омогући културну размену, односно да наши уметници добију прилику да бораве у другим градовима и са тамошњим уметницима раде на заједничким пројектима, као и да инострани уметници буду гости новосадским колегама.
Програм Plants – Artists in Residence ће се реализовати у континуитету наредних година, а како најављује руководилац стручног тима Фондације Нови Сад 2021 за међународну сарадњу Вук Радуловић, током ове и наредне године у сарадњи с бројним европским организацијама реализујући програма Plants – Artists in Residence ојачаћемо интернационалну културну сарадњу. Тежиште ће, истакао је Радуловић, бити на томе да новосадске уметнике пошаљемо у иностранство како бисмо им омогућили да се упознају и укључе у савремену међународну уметничку сцену, да овладају вештинама које ће касније имплементирати у реализацију пројекта Нови Сад 2021.
– Планирано је да се 95 процената пројеката које припремамо за 2021. годину, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, реализују у сарадњи са европским партнерима. Нека од урађених истраживања, међутим, показала су да тек 13 процената новосадских уметника и уметничких удружења и организација сарађује са европским партнерима. Управо из тог разлога, овакви сусрети са менаџерима који су у својим градовима реализовали пројекат Artists in Residence, новосадским уметницима пружају јединствену прилику да се упознају с искуствима уметника из градова, бивших Европских престоница културе. То је свакако од великог значаја и суштински важно како за стицање искуства, тако и за јачање капацитета локалне уметничке сцене – рекао је Вук Радуловић.
Своје искуство у раду на овом програму бројним новосадским уметницима представила је Береника Никодемска, координатор програма Artists in Residence на пројекту Вроцлав 2016 – Европска престоница културе. Према њеним речима, програм Artists in Residence омогућује уметницима јединствено искуство које се стиче кроз интернационалну размену идеја, као и да уметници могу да се посвете свом стваралаштву јер резиденцијални програм обезбеђује сву неопходну логистичку и финансијску подршку приликом боравка уметника у другој земљи.
Береника Никодемска рекла је да је велики број уметника у Вроцлаву користило и данас користи различите Ресиденце програме јер им они помажу у финансирању и ослобађају их свих других проблема који нису директно везани за уметнички рад, а то је она погодност резиденцијалних програма коју ће сада имати прилику да користе и новосадски уметници.
– Свакако најважнији значај програма Artists in Residence је што он обезбеђује велики број међународних контаката, као и да се његова реализација наставља и након што прође година у којој град носи титулу Европска престоница културе – нагласила је Береника Никодемска.
Данашњој презентацији пројекта Artists in Residence присуствовао је и Петр Шимон, члан пројектног тима Плзењ 2015 – Европска престоница културе, и менаџер програма Plants – Artists in Residence. Шимон је новосадске уметнике упознао са чињеницом да је у сусрет 2015. години, када је град Плзењ био Европска престоница културе, више од 80 уметника из 21 земље било на размени и учествовало у различитим пројектима.
– Сви реализовани резиденцијални пројекти били су укључени у програм Плзењ 2015. Још значајније је то да је програм Artists in Residence у Плзењу настављен и после 2015. године, као и да је у њега укључен велики број међународних и домаћих партнера – нагласио је Шимон.
Петр Шимон је позвао све заинтересоване новосадске уметнике и удружења да се пријаве за тренутно актуелне резиденцијалне пројекте који ће се следеће године реализовати у Плзењу. Програм би се реализовао у трајању до два-три месеца, а за уметнике су обезбеђени смештај и сви потребни услови за рад, као и хонорар.

Фондација Нови Сад 2021 овом приликом се захваљује свим организацијама које су се радо одазвале на наш позив: Артбокс, Галерија Бел Арт, Музеј савремене уметности Војводине, ШОСО Милан Петровић, Савез удружења ликовних уметника Војводине, , КултурановаБалканкулт.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.