Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/03/2019
Резултати конкурса „Шетње кроз наслеђе”
12/03/2019

У оквиру јавног конкурса „Шетње кроз наслеђе”, 11 организација добило је средства за реализацију својих пројеката, чији почетак можемо очекивати у априлу.

На адресу Фондације „Нови Сад 2021”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а ово су удружења која ће имати прилику да допринесу откривању нових тајни нашег града, као и да на другачији начин испричају причу о делу града који посебно воле.

Пројекат „Ново културно наслеђе”, удружења „Ново културно насеље“ афирмише дух који се на Насељу гради од седамдесетих година прошлог века. Заједно са локалним глумцима, писцима, архитектама, музичарима, спортистима, урбанистима и легендама из краја који су својим достигнућима задужили Ново насеље, и постали део наслеђа Новог Сада, осликаће специфичан дух који се осећа на улицама, трговима и булеварима.

Још један од занимљивих пројеката јесте „Место снова” предложен од стране Импулс фестивала сценских уметности, испричаће другачију причу о новосадском насељу Бистрица. „Место снова” је део простора јавног склоништа, који је током година постао место окупљања, одрастања и измештања, а идеја је да се сада поново кроз шетње оживи како би поново постао простор за нове приче и нова сећања.

Удружење „Амфитеатар НС“ повешће суграђане на другачију „шетњу“ уз пројекат „Испричај ми причу” чији је циљ укључивање локалног становништва у креирање културне понуде града, те подизање свести о властитој култури. Кроз три шетње и три различита погледа на културу и традицију Новог Сада, предвиђено је да чујемо исповести наша три суграђана који су део богатог културно – историјског града, његова садашњост и будућност.

Такође, средства на конкурсу добили су и следећи пројекти: „Покрет за урбане баште Новог Сада” (Удружење „Креативна индустрија- Виридис”), „Свилена сећања” (Центар за позоришна истраживања), „Киноплов” (Нови Сад сачуван у архиви Кино клуба Нови Сад, Независни филмски центар „Кино клуб Нови Сад”), „Архитура – отворена врата Новог Сада” (Удружење за креативно ангажовање младих „Дом Б-612”), „Сећаш ли се оне дворске баште” (Еco flame), „Музеј зеца” (Мултимедјиални центар „Лед арт”), „Моја карловачка прича” (Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца), „Повратак у будућност” (Еустахија).

Конкурсну комисију, за одабир пројекта за јавни конкурс „Шетње кроз наслеђе” за финансирање пројекта за подстицање нових тумачења културног наслеђа у 2019. години, чинили су:

Зоран Пантелић, уметник, испред Центра за нове медије Kuda.org, члан председништва СУЛУВ-а Нови Сад

Др Вишња Кисић, музеолошкиња, генерална секретарка Европа Ностра Србија, доценткиња на Факултету за спорт и туризам – Тимс, Нови Сад

Милица Рашковић, координаторка одељења за развој програма у Фондацији „Нови Сад 2021″, и програма у Америчком кутку Нови Сад

Критеријуми за селекцију пројеката били су: оригиналност приче и лични приступ креирању шетње, креативност у интерпретацији, представљање „невидљиве” историје града, односно прича које нису присутне у званичним наративима, дефинисање циљних група којима су шетње намењене и начини анимације ових група да се укључе у шетњу као публика, финансијска структура, и одрживост предложене шетње, као и опциони критеријуми (комбиновање историјских чињеница са локалним „легендама” и књижевним наративима, укључивање различитих актера/елемената у шетњу који наглашавају идеју).

Одлуку у целости, можете пронаћи на сајту Фондације „Нови Сад 2021”.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.