Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2016
Рита Кинка председница Уметничког савета
07/06/2016

Пијанисткиња Рита Кинка, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације Награда за жену Европе, једногласно је изабрана на седници Уметничког савета за председницу тог тела које представља важан сегмент кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.

,,Насупрот устаљеној пракси појединих престоница културе о избору појединца као уметничког директора пројекта, Организациони одбор се определио за колективно тело, Уметнички савет који је формиран пре месец дана и чине га девет еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота. Верујем да се тиме поред квалитета и партиципативности кроз учешће истакнутих појединаца, као и институција и организација које представљају, обезбеђује плурализам мишљења, што ће за последицу имати свеобухватнији и разноврснији приступ кандидатури”, истакао је Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК Нови Сад 2021.

 

Rita-Kinka

 

Рита Кинка (Суботица, 1962. године) је након основног и средњег музичког образовања уписала студије клавира на Академији уметности Универзитета у Новом Саду у класи проф. Евгенија Тимакина 1977. године, да би после одласка професора 1979. у Москву наставила у класи проф. Арбо Валдме. Дипломирала је са највишом оценом 1981. године. Последипломске студије је упоредо уписала на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду у класи проф. Душана Трбојевића 1981. године и на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Арбо Валдме. За успех на магистарским студијима добила је Октобарску награду града Београда за најбоља студентска остварења у 1983. години. Усавршавала се академске 1988/89. године на Juilliard School of Music у Њујорку, у класи Ђерђ Шандора, користећи стипендију фондације Gina Bachauer  која јој је додељена на међународном такмичењу ,,Краљица Елизабета” у Бриселу 1987. године као најперспективнијем младом уметнику. Снимала је за радио и ТВ центре у Југославији, Италији, Аустрији, Немачкој, Белгији, Француској, Русији, Естонији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Енглеској, Грчкој, Шпанији, Израелу, Канади, САД-а, Аустралији, Тајвану и другим. ЛП плочу са делима Баха и Шумана објавила је продукција ПГП Београд (1989). Компакт диск са делима Шопена, Шумана, Рахмањинова, Скрјабина и Мусоргског реализовала је Digital Media Production из Брисела. Продукцију, дистрибуцију и промотивне концерте у земљама Европске уније обезбедила је фондација Награда за жену Европе. Рита Кинка је редован професор и шеф Катедре за клавир на Академији уметности Универзитета у Новом Саду.

Поред многобројних награда за пијанистичке интерпретације у земљи и иностранству, Рита Кинка је лауреат Награде “Жена Европе”, Октобарске награде града Београда и Фебруарске награде града Новог Сада.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.