Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/01/2019
Светски витруоз на виолини Роби Лакатош за Дочек 7527. у Новом Саду
10/01/2019

Он својом свестраношћу, аутентичношћу и посебном вештином спаја класичну, џез и народну музику и оставља без даха публику широм планете. У Српском народном позоришту 13. јануара наступиће један од најпознатијих светских виолиниста, Роби Лакатош, у склопу Дочека 7527. и Новосађанима ће приредити маестралан концерт.

Гениј на виолини, кога није лако жанровски дефинисати, комбинује сјајну технику, чудесну импровизацију са својим грандиозним талентом и шармом што га чини једним од најмоћнијих уметника данашњице.

Рођен 1965. године, у легендарној породици ромских виолиниста, потомака Јаноша Бихарија – „краља виолиниста“, још као дете улази у свет музике, а са девет година има свој јавни деби као прва виолина у једном ромском бенду. Музицирање Робија Лакатоша сазревало је у његовој породици, али се унапређивало и на Конзерваторијуму „Бела Барток” у Будимпешти, где освоја прву награду за класичну виолину 1984. године.

У стваралаштву посебну важност придаје традицији културног наслеђа Рома. У моментима када се класична музика стопи са чудесним ритмовима ромских Мађара, публика се „тресе“ од узбуђења те се не суздржава од дугих аплауза. Након Листа и Брамса који су користили народну музику у својим композицијама, Роби Лакатош прави вртлоге музичке страсти те буди жељу међу љубитељима добре музике да се виртуозност никад не заврши.

Ноћ, када само Нови Сад дочекује 7527. годину биће резервисана за „ђавољег виолинисту“, оног чија се ватра никада не гаси.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.