Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/07/2018
Завршен Регионални самит Европских престоница културе
13/07/2018

Од 11. до 13. јула Фондација „Нови Сад 2021“ била је домаћин Регионалног самита Европских престоница културе, ЕПК Ехо, на којем се окупило 20 представника из 9 градова Европских престоница културе и градова кандидата за ову престижну титулу.

ЕПК Ехо је навећи овогодишњи догађај за умрежавање руководилаца пројеката Европске престонице културе. Током два дана одржане су сесије са циљем развоја нових партнерстава, идентификације заједничких пројеката и размена знања, а официјелни програм Самита затворен је неформалним коктелом у дворцу Еђшег који је послужио као савршен мизансцен за повезивање културних установа из Новог Сада са гостима из будућих и актуелних престоница културе.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић овом приликом изјавио је: „У нашем малом граду домаћини смо малим градовима који нису и вероватно никада неће бити главни градови културе Европе, попут Берлина, Беча или Париза. Али шта јесмо? Ми смо заједница градова која ће бити или жели да буде Европска престоница културе. То значи, да смо ми градови Европе који културу постављају на престо, на највиши пиједестал, у коме она, мења наше градове на боље, утичући не само на културу већ и на економију, политику али и социјални амбијент. Наше умрежавање и размена искуства су гарант да ће се те вредности и идеали и остварити.“

Регионалном самиту Европских престоница културе у Новом Саду присуствовало је 10 представника из градова кандидата за титулу Европске престонице културе, и то из Бања Луке која се кандидовала за титулу ЕПК 2024. године, Мостара, града кандидата за 2024. годину, Дебрецина – града кандидата за 2023. годину и из Тиране, града који се кандидовао за титулу културне престонице 2024. године, а искуства и знања са њима разменили су уметнички и програмски директори из градова носилаца ЕПК титуле: Матера 2019, Пловдив 2019, Елефсина 2021, Ријека 2020 и Темишвар 2021.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.