Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/06/2017
Саопштење поводом апела градоначелника на изградњу културе дијалога у циљу развоја тзв. Кинеске четврти
30/06/2017

У Новом Саду,
30. јун 2017. године

Градска управа за културу Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ дефинисале су начин успостављања културе дијалога поводом апела градоначелника Новог Сада о даљем развоју тзв. Кинеске четврти.

Желећи да, како је то градоначелник навео, буду „својеврстан мост у том дијалогу са стручном, али и најширом јавношћу“, Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ предлажу почетак отварања дијалога на ову тему, а у складу са својим надлежностима и раније усвојеним платформама за изградњу културе дијалога.

С тим у вези, недавно усвојени Акциони план реализације пројеката Стратегије културног развоја Новог Сада од 2016. до 2026. године, резултирао је стварањем Форума за културу. Њега ће чинити чланови Градске управе за културу и Градског већа за културу, али и релевантни актери у култури града. Како је већ раније најављено, новоформирани Форум ће, између осталог, представљати својеврсног медијатора у комуникацији стручне јавности и грађана о темама везаним за реализацију програма и инфраструктурних пројеката Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

С друге стране, покренуће се и Диван – серија отворених разговора са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу, са циљем идентификовања актуелних питања у сфери културног система града и унапређења пројеката у оквиру Европске престонице културе.

Током прошле године, у процесу кандидатуре Новог Сада за ЕПК, овај пројекат је усвојен од стране Уметничког савета и као такав се нашао у победничкој апликацији.

Диван ће организовати чланови тима Фондације „Нови Сад 2021”, а учешће у њему је отворено како за стручну, тако и заинтересовану најширу јавност.

На основу усаглашених термина Управе за културу и Фондације, предложене су четири фазе изградње дијалога:

I фаза: Уводни процеси за развој дијалога

9. јул: Конференција и панел дискусија „Дијалогом до развоја Кинеске четврти

  • Место дешавања: Егзит фестивал
  • Панелисти: Немања Миленковић – Фондација Нови Сад 2021; Вукашин Гроздановић – ОПЕНС; Здравко Вулин – продуцент; Пера Мирковић – представник уметника тзв. Кинеске четврти; Слободан Јовић –Друштво архитеката Новог Сада.

10. јул: Форум за културу

II фаза: Истраживачки процеси за улазак у дијалог

15. јул – 20. август:

  • мапирање простора;
  • анкетно испитивање грађана (2021 испитаник);
  • примери добре праксе трансформације индустријског наслеђа;
  • онлајн формулар за давање предлога грађана на сајту Фондације “Нови Сад 2021“;

III фаза: Дијалог

22. август: први Диван;

23. август: други Форум за културу;

29. август: други Диван;

30. август: трећи Форум за културу

5. септембар: трећи Диван;

6. септембар: четврти Форум за културу

IV фаза: Закључак дијалога

Кроз демократичан и транспарентан процес заснован на чињеницама, иницијатива Градске управе за културу и Фондације „Нови Сад 2021“, као посредника у комуникацији са стручном и најширом јавношћу, резултираће усаглашеним закључцима о даљем развоју некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“. То ће бити први пут да се кроз један отворен и свеобухватан дијалог артикулишу јасне смернице трансформације индустријског наслеђа у Новом Саду, па и шире, спречавајући досадашње различите интерпретације.

Резултати постигнути отвореним дијалогом, као и смернице за наставак развојне фазе пројекта, биће саопштени широј јавности 12. септембра од стране градоначелника Новог Сада.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.