Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/11/2018
Сарадња европских престоница културе: Нови Сад 2021 и Леуварден 2018
13/11/2018

Уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ филмови новосадских аутора Ненада Микалачког и Саболца Толнаија представљени су на филмском фестивалу у холандском граду Леувардену, Европској престоници културе за 2018. годину.

Као један од пројеката сарадње између две Европске престонице културе, филмови „Zu Hause“ и „Минотаур“ представили су Нови Сад на 39. Филмском фестивалу „Noordelijk Film Festival“ који је одржан од 6. до 10. новембра, а који је окупио 25 000 посетилаца.

Филм „Zu Hause“ прича причу о Алмашком крају, његовој историји и богатом културном наслеђу, али и причу о 3 мигранта из Србије који се, након година проведених у Немачкој, срећу у Новом Саду. Старија госпођа која је Србију напустила након Другог светског рата и два младића који одлазе у иностранство током рата деведесетих година имају много тога заједничког, а заједно се упуштају и у потрагу за једном кућом јер, како аутор закључује „Где сам, ту је мој дом. Ја сам свој дом.“

У „Минотауру“ редитељ приказује Нови Сад касних деведесетих. Рат на Косову траје, а Ана, новинарка која остаје без посла, прикључује се групи неоавангардних уметника који у том тренутку раде на пројекту „невидљиве уметности“. „Минотаур“ показује како је, некад отворено и мултикултурално друштво у Новом Саду, уништено страхом и оштром стварношћу живота у Србији.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.