Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/07/2019
Сарадња Новог Сада и Матере: Италијанска представа награђена на фестивалу Инфант
03/07/2019

Представа „Human shame“ („Људска срамота“) која је, захваљујући сарадњи Новог Сада и Матере, недавно изведена на Инфант-у освојила је на том фестивалу награду за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу.

Представа је само још један показатељ одличне сарадње између две Европске престонице културе, италијанског града Матере, који ту титулу носи ове године и Новог Сада, који ће постати престоница културе 2021. и наставак добре праксе размене искуства, као и креативних и културних садржаја.

У оквиру те сарадње, осим уметника окупљених око #reteteatro41 који су изводили представу, гости Новог Сада били су и представници Матере:
„Било је сјајно на представи „Human shame“, публика је одлично реаговала и драго нам је да је изведена овде, у Новом Саду. Важно је покренути питање стида и срама и отворено говорити о томе. Да ли је у питању стид због породице, сексуалног опредељења, различитости… Свако има неки свој стид, али битно је причати о томе, отворити се, упознати самог себе и савладати то“ рекао је о представи Франческо Калдерола, представник Матере.

Представници Матере, приликом посете Новом Саду обишли су просторије тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, културне станице Свилару и Еђшег где су се упознали са њиховим радом, прошетали су и кроз будући Креативни полис, који је у изградњи на месту некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“ и сазнали како ће он изгледати, а учествовали су и у плесном перфомансу „Happy Manif“ који је такође реализован у оквиру Инфант-а.

„Можемо рећи да Нови Сад заиста напредује и види се да сама припрема града за 2021. годину одлично напредује. Имали смо прилику да обиђемо објекте који су били напуштени, а сада имају потпуно нову намену и та намена је култура и њени садржаји. То је веома важно за једну Европску престоницу културе, јер је то наслеђе које ће остати и после године титуле“ изјавио Калдерола током посете Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.