Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/01/2020
Састанак поводом интернационалног пројекта у Новом Саду
29/01/2020

Активности интернационалног пројекта „О-City“ настављају се, а овог пута управо је Нови Сад био локација за представљање и разговор о примерима добре праксе дигитализације културног наслеђа.

Почетком ове недеље, 27. и 28. јануара, у културној станици Свилара одржан је састанак партнера на пројекту „О-City“. Први у Новом Саду, а трећи од почетка пројекта. Претходна два састанка одржана су у фебруару у Шпанији (Валенсија и Гандија) и у јулу у Италији (Матера).

Тим испред „Нови Сад 2021“ представио је досадашњи рад, као и започете процесе, у оквиру припрема за годину титуле Европске престонице културе, а који би требало да постану легат и након 2021. године.

Том приликом Музеј Војводине је представио свој интерактивни стрип са проширеном стварношћу.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ има задатак да кроз пројекат „О-City“ допринесе локалном и регионалном развоју културе кроз промоцију културног наслеђа на савремене начине, активира локалну културну сцену и повећа потражњу за обученим експертима у креативним технологијама.

У питању је глобални пројекат који финансира Европска унија кроз програм Ерасмус+ за 2019-2021. годину, који укључује 13 организација, компанија, универзитета и културних установа, из Шпаније, Грчке, Србије, Словеније, Колумбије и Италије укључујући и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Пројекат „О-City“ има три фазе. Прва је да открије и промовише културно (материјано и нематеријално) наслеђе градова, али и ствара нове легате, у смислу развоја идентитета једне заједнице и њених грађана.
Подстицање креативне економије, обучавајући стручњаке на пољу креативних технологија тако да они интегришу то знање у постојеће или нове компаније је друга фаза. Она такође подразумева и да се институције и организације које се баве културом, окрену модерном приступу и савременим технологијама.
Трећа фаза је модернизација универзитета, односно преношења и усвајања знања које би требало да се заснива на покретању пројеката, подстицању тимског рада, обуке, унапређењу вештина и средстава за иновативно учење.

Идеја је да ти циљеви буду постигнути кроз знање, дељење примера добре праксе и сарадње између троструко креативног партнерства: Универзитети, предузећа и градови који ће створити драгоцени труст мозгова за креирање иновација које утичу на средину.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.