Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/01/2023
Легати Европске престонице културе настављају да живе – нова изложба за Дан града
31/01/2023

Нови Сад је, као Европска престоница културе, добио прву галерију на отвореном, на Субином платоу, која је по завршетку године титуле (по)остала један од најзначајнијих просторних легата савременог стваралаштва, на којем ће већ поводом Дана Града, 1. фебруара, бити постављена нова изложба „Секвенце града”.

Ово је пета изложбена поставка на галерији на отвореном, а саму годину титуле обележиле су четири изложбе, које су кроз најактуелније теме попут миграција, будућности младих, промоције мира и слике савременог света, окупиле домаће, али и регионалне и европске уметнике.

Континуитет представљања савременог визуелног стваралаштва, на уметничком простору са 49 јарбола, који је имплементирала галерија „Бел Арт”, наставља се управо новом изложбом која ће окупити националне уметнике, препознатљиве по урбаним темама и мотивима.

Слично идеји ове својеврсне уметничке платформе постављене на уласку у Лимански парк, да визуелну уметност из уобичајених галеријских простора и атељеа приближи свакодневном животу једне градске заједнице, замисао изложбе „Секвенце града” јесте да направи спој уметности и стварности, односно несметане комуникације са пролазницима – посматрачима и прошири дејство уметности у друштву.

Уметници чији ће радови бити представљени на изложби „Секвенце града” су: Данијел Бабић (Нови Сад), Горан Деспотовски (Нови Сад), Милета Поштић (Нови Сад), Стефан Лукић (Ужице), Немања Лађић (Београд), Иван Шулетић (Београд), као и уметничка група „Диструктура” коју представљају уметници Милан Боснић и Милица Милићевић (Бешка/Београд).

Галерија на отвореном реализована је у склопу чак 40 хиљада квадратних метара инфраструктурних пројеката Европске престонице културе, који су подразумевали обнову, реконструкцију и изградњу нових простора за културу, који настављају свој уметнички живот и након године титуле.

Пројекат је део апликационе књиге из 2016. године на основу које се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а имплементира га галерија „БелАрт” која је уметнички концепт овог простора израдила на основу архитектонско-урбанистичке идеје уређења Лиманског парка, потекле од стране архитекте Саве Форкапића, 2005. године.

Више информација можете пронаћи на сајту Нови Сад 2022.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.