Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/05/2017
Сензационална изложба ЧЕТИРИ МАЧОРА у Музеју града Новог Сада
02/05/2017

Нови Сад из дана у дан учвршћује своју позицију регионалног центра културе и доказује да са правом носи титулу Европска престоница културе 2021. године. То потврђује и најава да ће, након веома запажених изложби светски познатих и признатих уметника Дејмијена Херста (Damien Hirst) и Грејсона Перија (Grayson Perry), Нови Сад бити домаћин изложбе четворице великих шпанских уметника.

Изложбу „Четири мачора“ (Cuatro Gatos) чини око 50 оригиналних графика највећих шпанских мајстора: Пабла Пикаса (1881-1973), Салвадора Далија (1904-1989), Хуана Мироа (1893-1983) и Антонија Тапиеса (1923-2012).

Како се наводи на сајту Музеја Града Новог Сада, изложба „Cuatro gatos“ представља графику као медиј најзначајнијих уметника савременог доба. Позната имена: Пикасо, Дали, Миро, Тапиес, од којих је сваки појединачно изузетно иновативна уметничка личност, отворили су хоризонте уметности 20. века и остварили нове правце у ликовном језику. Из тог богатства идеја многи савременици траже и налазе стваралачку побуду и инспирацију.

Сва четворица уметника изузетно су плодоносни и створили су веома значајне графичке опусе. На изложби ће бити представљени и радови из Пикасовог последњег раздобља, када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вечиту лепоту женског тела и ероса.

Изложба је добила име по чувеном кафићу у Барселони – Cuatro gatos (Els Quatre Gats) познатом по томе што су се у њему окупљала највећа уметничка имена с почетка 20. века, а пре свих Пикасо. Место је отворено 1897. године, а израз „четири мачора“ у каталонском сленгу заправо значи „њих неколико“. Кафана је и била место окупљања „њих неколико“ који су поставили темеље новом уметничком правцу у Шпанији – модернизму.

Избор дела који ће бити представљени на изложби „Четири мачора“ сачинили су колекционари Лазар и Жива Вујић из Љубљане, који су уједно и власници свих графика.

Музеј града Новог Сада, у сарадњи са галеријом New moment из Београда, уприличиће свечано отварање изложбе у четвртак, 4. маја у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29. Изложба ће бити постављена до 4. јуна 2017. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.