Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/09/2019
Шест разлога да ове недеље будете на „Калеидоскопу културе“
02/09/2019

Друга недеља „Калеидоскопа културе“ доноси нове културне садржаје – изложбе, фестивале, представе, концерте на неочекиваним локацијама, пројекције филмова под отвореним небом, обележавање рођендана културне станице, као и јубилеја култног театра – Битефа.

30 година Битефа и међународни фестивал савременог плеса Tanz Platz

„Неухватљиво“ позориште, које је од оснивања негује другачију сценску делатност у домаћој продукцији, остајући доследно оријентацији ка најсавременијим светским позоришним токовима“ – тако је описан театар Битеф који слави 30 година постојања. У Новом Саду његов јубилеј биће обележен изложбом „И даље у завери са позоришним духом“ која ће бити отворена 5. септембра у 19 сати у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) и трајаће до 9. септембра. Изложба је део трећег издања међународног фестивала савременог плеса Тanz Platz у продукцији СКЦНС који ће трајати до 7. септембра. Tanz Platz представиће четири копродукције и успешне кореографе и плесаче из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије, Новог Зеланда и Србије током 6. и 7. септембра у позоришној сали гимназије „Лаза Костић“.

 

Три дана Чарлија Чаплина и Загребачке филхармоније у Парку присаједињења

Поводом 130 година од рођења једне од првих звезда седме уметности, Чарлија Чаплина, пројекат „Филмхармонија“ „извлачи“ класичну музику из оквира затворених простора у зелену оазу Парка присаједињења (Дунавска 35) где ће Новосађани 3, 4. и 5. септембра од 20 сати имати прилике да погледају два Чаплинова легендарна остварења – „Пасји живот“ и „Малишан“ уз пратњу Загребачке филхармоније. У случају лошег времена „Филмхармонија“ биће премештена у Синагогу (Јеврејска 9). Пројекат „Филмхармонија“ суфинансиран је из INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије 2014-2020. а на реализацији програма у Србији партнер им је Музичка омладина Новог Сада, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Изложба која спаја сликарство и дизајн
Како изгледа спој класичног сликарства и графичког дизајна? То ће у оквиру „Калеидоскопа културе“ приказати партиципативна изложба СФР-YU 2. септембра у Поклон збирци Рајка Мамузића са почетком у 19 часова. Развој дизајна код нас приказан је кроз употребне предмете из области графичког и индустријског дизајна из средине прошлог века, који су у власништву грађана. Изложба се реализује у сарадњи Поклон збирке Рајка Мамузића, Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Омладински кантауторски фестивал
Занимљив и несвакидашњи спој локације и садржаја доноси и први Омладински кантауторски фестивал чије ће финално вече бити на крову ТЦ „Променада Нови Сад” (ниво 2б паркинга) 4. септембра са почетком у 20 часова, а улаз је бесплатан. У такмичарском делу вечери наступиће девет финалиста конкурса за кантауторе, а затим ће публика слушати ново име музичке сцене, Оливеру Поповић, професора гитаре Ведрана Феризовића, иначе вође новосадског бенда „Јосип А Лисац“ и Тамаре Ристић, познатије као Kezz. Пројекат се реализује уз суфинансирање Управе за културу Града Новог Сада, у заједничкој организацији Асоцијације гитариста Војводине и Културног Центра ЛАБ, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Еђшег пуни годину дана

Кроз два дана програма, 7. и 8. септембра културна станица Еђшег (Антона Чехова 4) обележиће годину дана постојања и рада на децентрализацији културе и пружању простора за креативце, појединце, организације током првих 365 дана. Реализовано је више од 900 програма, а у највећој мери подршка је била усмерена ка ванинституционалној сцени. У суботу, програм ће бити целодневни и првенствено намењен најмлађима, уз магични шоу, перформанс, радионицу, као и поподневни жур, док ће у недељу програм почети поподне, а круна ће бити наступ ВИС Лимунада који ће посетиоце вратити у доба игранки из ’60. година прошлог века.

Караван „довози културу“ у све делове града
У оквиру „Калеидоскопа културе“ кренула је и покретна културна станица Караван. Ове недеље, 4. септембра „култура на точковима“ стиже на Подбару (Филипа Вишњића 19) где ће, у 18 часова, у сарадњи удружења „Шоља млека“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ бити организовано дружење са житељима тог дела Новог Сада који ће имати прилике да пробају укусне залогаје припремљене од стране Шољине екипе, упознају се са Караваном, његовом идејом и сазнају где ће бити наредне недеље, а све то уз музику дј-ја из Шољине трупе.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Novi Sad, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.