Објављено:

13/06/2019
Шетње кроз наслеђе: Упознајте се са природним богатством Сремских Карловаца
13/06/2019

Ко још није имао прилику да се упозна са природним богатством Сремских Карловаца, моћи ће то да учини у суботу, 22. јуна у оквиру треће и последње шетње „Сећаш ли се оне Дворске баште“.

Осим шетње и обиласка природног добра „Дворске баште, битно је и да се грађани укључе у дебату о њеној будућности, шта је све потребно учинити, на који начин, како подизати еколошку свест како би сачували и обновили тај споменик природе.

Шетња ће почети у 12 часова, а место састанка је улаз у сам споменик природе „Дворска башта“ у Сремским Карловцима, као и претходног пута.

Једно од највреднијих зелених површина, „Дворска башта“, која не само да је значајна као природно богатство, већ и са културно-историјског апекта, има све предиспозиције да постане арборетум, и то једини такве врсте у јужнобачком и сремском округу.
Природно наслеђе „Дворска башта“ никло је заједно са првом српском гимназијом Карловачком гимназијом и данас би могло, уз очување, ревитализацију и преобликовање у арборетрум да постане још један разлог због чега су Сремски Карловци значајна туристичка дестинација.

Све то навело је удружење „Ецо фламе“ да покрене пројекат „Сећаш ли се оне дворске баште“ који је изабран на конкурсу „Шетње кроз наслеђе“ Фондације Нови Сад 2021, како би се грађани упознали са природним богатством које постоји у њиховом окружењу, његовим историјатом и оним што га издваја у односу на друге споменике природе.

Прва и друга шетња окупиле су највише децу и омладину, док је трећа намењена старијим суграђанима, али су сви који желе да се упознају са заштићеним природним добром и сазнају нешто ново добродошли, као и они који су већ били део шетњи, али имају жељу поново да уживају у прелепо природи и свежем ваздуху.

То је један од 11 пројеката новосадских удружења, који је изабран у другој фази пројекта „Шетње кроз наслеђе“.
У оквиру пројекта, удружења имају прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који је посебно значајан као и да допринесу откривању нових тајни нашег града, али и да подстакну грађане да учествују у очувању културног наслеђа и коришћења његовог потенцијала.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.