Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/09/2019
„Шетње кроз наслеђе“ откривају модернистичке зграде Новог Сада, савремену архитектуру, Михизову кућу
20/09/2019

Спенс, Студио М, Филозофски факултет, Соколски дом, само су неке од локација које обухвата тура „Шетње кроз модернистички Нови Сад“, која је део пројекта „Шетње кроз наслеђе“ и у оквиру „Калеидоскопа културе“. 

Биће реализоване четири шетње, а као и у мају и јуну, када је био први циклус тих шетњи, кустоси ће бити студенти архитектуре.

Прва шетња је већ 21. септембра, полазна тачка је Музеј савремене уметности, у 17 часова, да би након тога, од 18 сати заинтересовани обишли Раднички дом.
Пријаве за шетње су овде
Друга шетња, 22. септембра, такође почиње у 17 часова, а обухватиће Спенс и Филозофски факултет.
Последњег викенда у септембру, биће реализоване трећа и четврта шетња. Студио М и Соколски дом обићи ће се 28. септембра, а Спомен збирка Павла Бељанског и Старт ИТ центар 29. септембра.

Прва шетња у Иригу
У оквиру пројекта „Шетњи кроз наслеђе“ локалне приче, легенде и историјске догађаје открива и место Ириг где ће бити организоване шетње „Повратак у будућност“. Прва од три шетње биће 21. септембра у 11 сати, а обилазак креће од Српске читаонице у Иригу. Крајња тачка шетње је кућа књижевног критичара и сценаристе Борислава Михајловића Михиза, коју ће посетиоци имати прилике да обиђу и чују приче о његовом животу. До куће, шетајући улицама Ирига, посетиоци ће се упознати са локалним причама и легендама, као и са најзанимљивијим догађајима из историје тог места. Шетње „Повратак у будућност“ заједно реализују удружење „Еустахија“ и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, а друга и трећа шетња биће у октобру.

Друга шетња „Киноплова“ из угла филма открива нове приче о Новом Саду
Како је Нови Сад изгледао средином прошлог века кроз око камере чланова Кино клуба? Шта о Новом Саду сазнајемо из филмског наслеђа? Тим питањима бави се друга шетња у оквиру пројекта „Киноплов“ која ће бити реализована 26. септембра у 19.30 сати. Полазна тачка је код Малог ликовног салона КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9), а крајња књижара „Булевар Боокс“ где ће бити пројекција филма. Као и у претходној шетњи Кино клуба фокус је на аматерском филмском стваралаштву и филмском наслеђу у којем је забележена и историја града. У другом издању Киноплова видећемо како је изгледао центар Новог Сада и улице око Рибље пијаце крајем ’50. година, како је изгледао центар града током ’60. и ’70. година прошлог века, тек изграђен универзитетски центар и Лимани. Кроз фрагменте из немонтираног материјала прошетаћемо низ Кеј до Официрца и Петроварадинске тврђаве. Догађај заједно реализују Кино клуб Нови Сад и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Нове шетње у организацији „Нови Сад 2021“ и Дома Б-612
Како је изграђен Нови Сад, какве приче стоје иза модерне архитектуре, ко су биле архитекте заслужне за објекте по којима је Нови Сад препознатљив? Поједини објекти у Новом Саду прошли кроз неколико пренамена, тако да у себи крију читав спектар прича о личностима и догађајима који су се у њима дешавали, те у себи чувају саму историју града.
То све открива циклус шетњи „Архитура“ које заједно организују „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Дом Б-612, од којих је прва заказана за 28. септембар у 11 сати, када је предвиђен обилазак Железничке станице, што ће бити и најава за предстојећи фестивал архитектуре, дизајна и уметности – „Октобарх“.
Наредне две „Архитура“ шетње биће организоване 5. и 6. октобра.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.