Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/07/2019
Шетње кроз наслеђе: Музеј зеца у Петроварадину поново отвара врата
26/07/2019

Нова прилика да завирите у аутентични Музеј зеца биће сутра, 27. јула од 17 до 19 сати. То је друга по реду шетња кроз ову занимљиву збирку у Петроварадину (Косте Нађа 30), чији је идејни творац уметник и културни радник Никола Џафо. Улаз је бесплатан.

Шетње кроз Музеј зеца део су пројекта „Шетње кроз наслеђе“ које имају за циљ да, из угла сећања, доживљаја и из личних архива Новосађана, испричају нешто другачије приче о културном наслеђу града, а све то у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и припреме Новог Сада за годину титуле.

Колекцију чини више од 2.000 предмета, међутим, како каже водич кроз изложбу, Жељко Груловић из „Шок задруге“, тај број је, сигурно, знатно већи.

„Ту се налазе не само предмети попут играчкица, попут књига, различитих објеката који имају симбол зеца, ту се налази и добар део опуса који је настао у радионици, односно у атељеу Џафо, као и радови других уметника који су користили зеца, тако да постоји више од једног разлога да се посети овај музеј“, испричао је Груловић током прве шетње одржане прошле суботе, 20. јула.

Шетње кроз Музеј зеца биће организоване још једном 3. августа у исто време.

Никола Џафо на уметничком пројекту Музеј зеца ради више од две деценије, а први пут се Музеј појављује у јавности 2. септембра 2006. на 12. бијеналу уметности у Панчеву, што се сматра датумом његовог оснивања. Прва ретроспектива представљена је 2011. у Музеју савремене уметности Војводине.

Кроз симбол зеца колекција говори о уметности, развијању еколошке свести, друштвеном ангажману, чиме указује на све мане и болести друштва.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.