Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/05/2019
„Шетње кроз наслеђе“ у суботу и понедељак
30/05/2019

Нове, другачије и занимљиве приче, оне које још нисмо чули о Новом Саду а које су део наслеђа и оне, неиспричане које ће постати, настављају се у Дворској башти у суботу, 1. јуна. У оквиру пројекта „Сећаш ли се оне дворске баште“ удружења „Eco flame“, који је финансирала Фондација „Нови Сад 2021“ кроз јавни конкурс „Шетње кроз наслеђе“, љубитељи природе имаће прилике да учествују у трећој „шетњи“ овог удружења.
У суботу, 1. јуна од 14 сати баш у време цветања липе, посетиоци ће имати прилику да уживају у лепотама карловачке Дворске баште те слушају управо о том парку и његовом богатству као и могућностима будућег улагања у развој споменика природе.
Прва „шетња“ којој су присуствовали ученици Основне школе „23. октобар“ организована је у време цветања џенарике, док је друга била заказана у време када је цветала пауловнија. Из удружења „Eco flame“ истичу важност овог пројекта како због обнављања овог споменика природе тако и због едукације младих.

У понедељак, 3. јуна уживајте у шетњи „Покрет за урбане баште Новог Сада“

Уколико вас интересује да чујете приче локалаца најстаријег радничког насеља Сателит, уколико желите да послушате приче са Детелинаре о којима се мало зна и локација које су пре 15 година биле под засадом поврћа и воћа, а сада су тамо вишеспратнице, онда у понедељак, 3. јуна у 10 сати будите код „печурке“ испред Сателитске пијаце јер управо тамо почиње шетња „Покрет за урбане баште Новог Сада“ удружења грађана „Креативна индустрија Виридис“.
Овом приликом, грађани ће имати прилику да се упознају са културним наслеђем овог дела града уз приче наших суграђана о постојању баштенских заједница на одређеним локацијама у овом крају. Такође, старији суграђани евоцираће сећања и успомене и пренети делић занимљиве историје која није никада раније забележена.
Циљ ове „шетње“ јесте оживљавање историје јавних зелених површина у Новом Саду које су некада коришћене по принципима урбаног баштованства. Ова шетња ће интепретирати стил живота пре вишеспратница и повећања насељености нашег града и спојити прошлост са будућношћу Новог Сада – одрживог града.

Циљ конкурса „Шетње кроз наслеђе“ је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја.
У оквиру друге фазе пројекта „Шетње кроз наслеђе”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а одабрано је 11 пројеката новосадских удружења који ће имати прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који им је посебно важан као и да допринесу откривању нових тајни нашег града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.