Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/09/2019
„Шетње кроз наслеђе“ воде вас на нове локације и откривају нове приче
25/09/2019

Друга шетња у оквиру пројекта „Киноплов“ биће реализована 26. септембра у 19.30 сати. Полазна тачка је код Малог ликовног салона КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9), а крајња књижара „Bulevar Books“ где ће бити пројекција филма. У другом издању Киноплова видећемо како је изгледао центар Новог Сада и улице око Рибље пијаце крајем ’50. година, затим центар града током ’60. и ’70. година прошлог века, као и тек изграђен универзитетски центар и Лимани. Кроз фрагменте из немонтираног материјала прошетаћемо низ Кеј до Официрца и Петроварадинске тврђаве. Догађај заједно реализују Кино клуб Нови Сад и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

„Архитура“ открива приче о Новом Саду из угла архитектуре
Како је изграђен Нови Сад, какве приче стоје иза модерне архитектуре, ко су биле архитекте заслужне за објекте по којима је Нови Сад препознатљив? То открива циклус шетњи „Архитура“ које заједно организују „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Дом Б-612, а прва је заказана за 28. септембар у 11 сати, када је предвиђен обилазак Железничке станице.
Друга шетња „Архитура“ биће 5. октобра из два дела. Први део почиње у 11 часова, испред Музеја савремене уметности Војводине, а у преподневном блоку обићи ће се и Студио М, као и Дом новосадске трговачке омладине. Поподневна шетња почиње у 15 часова, испред Поклон-збирке Рајка Мамузића, а обилазак предвиђа и две виле у оближњим улицама, интересантне из угла архитектуре. Трећа шетња, 6. октобра, такође ће бити из два блока. Преподневни блок почиње у 11 часова, код StartIT центра, а следећи је обилазак Спенса. Поподне, шетња креће у 15 часова, из Научно-технолошког парка, након чега ће заинтересовани прошетати до Пољопривредног факултета и на крају Филозофског.

Други циклус „Шетње кроз модернистички Нови Сад“
Последњи викенд у септембру доноси још две шетње у оквиру другог циклуса „Шетње кроз модернистички Нови Сад“. У суботу, 28. септембра, шетње које се баве објектима у Новом Саду изграђеним под утицајем немачког Баухаус покрета, почињу у 17 часова, испред Студија М, а обићи ће се и Соколски дом. У недељу, 29. септембра, такође у 17 часова, место састанка је Спомен збирка Павла Бељанског, а након тога шетња води до StartIT центра. Пријаве за шетње су овде

Последње две шетње пројекта „Испричај ми причу“
Нешто другачију шетњу, заправо вожњу бициклом, доноси пројекат „Испричај ми причу“. Вожња је заказана за 30. септембар, у 16 сати, испред Музеја савремене уметности. Слободан Шушњевић, фоторепортер и мултимедијални уметник, аутор више самосталних изложби, иницијатор критичне масе која афирмише аматерски бициклизам са циљем подизања еколошке свести, провозаће вас бициклистичким стазама града, скрећући пажњу на неке специфичне тачке. Тура иде преко Кеја до Канала, назад до Ректората и Бећарца, затим до Чешког магацина и Успенског гробља.
Трећа шетња, 4. октобра, открива причу о Новом Саду из музичког угла Небојше Живковића, једног од најпознатијих светских перкусиониста, композитора и професора на Бечком конзерваторијуму и Академији уметности у Новом Саду. Он ће присутне упознати са својим сећањима и почецима у музичкој школи „Исидор Бајић“, актуелним доживљајима и везама са Новим Садом. Његова прича биће праћена фрагментима његових музичких опуса и илустрована фотографијама. Шетња почиње у 15 часова, на улазу у Дунавски парк из Дунавске улице.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.