Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/01/2019
Шетње кроз наслеђе – конкурс којим се позивају грађани на интерпретацију културног наслеђа Новог Сада
23/01/2019

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру друге фазе пројекта „Шетње кроз наслеђе” расписала је истоимени јавни конкурс којим се позивају грађани и подстиче њихово интерпретирање наслеђа кроз креативно осмишљене „Шетње“.

Кроз конкурс ће бити финансирано укупно 15 пројеката (10 из Новог Сада, 5 из Зоне 021 који кроз шетњу, перформанс, представу, изложбу, приказ фотографија, догађај у сопственом простору и сличне форме испуњавају услове и одговарају на тему јавног конкурса.

 

Шта ово заправо значи?

Основни циљ конкурса је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја да би се постигли следећи резултати:

  1. проширивање разумевања културног наслеђа изван званичног историјског приказа, и препознавање, вредновање и тумачење свакодневног живота, интимних историја и локалних прича;
  2. подстицање грађана на представљање прича из личне визуре о занимљивим местима, ликовима и догађајима који чине незваничну историју града Новог Сада и околине;
  3. укључивање што већег броја грађана у промишљање културе и начина живота свог краја, кроз причање личних прича и слушање прича других;
  4. повећање осетљивости на културну разноликост која постоји у Граду Новом Саду и Зони 021.

Приликом оцењивања пројектних предлога комисија ће оцењивати оригиналност пројекта, лични приступ у креирању шетње, креативност у интерпретацији, представљање „невидљиве” историје Града, односно прича које нису присутне у званичним наративима.

 

Ко може да конкурише?

Иницијатори могу бити сва заинтересована физичка лица, која желе да испричају своју причу у складу са дефинисаним захтевима конкурса.

На конкурсу, као апликанти, могу учествовати искључиво правна лица која су регистрована у АПР-у, и имају статус удружења, и то домаћа удружења физичких лица.

 

Рок за подношење пријаве и пратеће документације истиче 21.02.2019. године.

 

Више информација о јавном конкурсу и потребној пратећој документацији погледајте у сегменту Јавни позиви.

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.