Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/09/2016
Симфонијски оркестар Нови Сад 2021 у суботу изводи ремек-дела филмске музике
15/09/2016

У суботу, 17. септембра у 20 часова у централном холу Меркатор центра у Новом Саду, посетиоце очекује несвакидашњи музички спектакл! Симфонијски оркестар Нови Сад 2021, оформљен у част завршнице кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, премијерно ће изводити најславније музичке нумере из филмских класика. Педесет шест симфоничара свих генерација, окупљених специјално за ову прилику, биће под диригентском палицом Микице Јевтића, диригента Српског народног позоришта, док ће се на репертоару наћи музичке теме из чувених издања домаће и иностране кинематографије, попут Ратова звезда, Пирата с Кариба, Отписаних, ,,The Mambo kings“, Шиндлерове листе, Кума и бројних других.

Чланове ансамбла Нови Сад 2021 чине уметници различитих генерација, из наших прослављених оркестарских састава као што су Војвођански симфонијски оркестар, оркестар Опере Српског народног позоришта, камерни оркестар ,,Camerata Academica“ и други, а поред сјајних уметника, потпуни угођај приредиће вокали солиста Јелене Кончар, Милене Срдић и Саше Штулића.
Наступ оркестра Нови Сад 2021 представљаће уједно и врхунац велике прославе девет година Меркатор центра у Новом Саду, поводом чега ће бити представљен концепт девет уметности, а овим је компанија Меркатор-С пружила подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

mercator

Прошле недеље је у Брисел послата финална апликација кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, док ће Панел независних експерата из области културе које је именовала Европска комисија победника прогласити 13. октобра. У завршници кандидатуре, недавно је у Скупштини Града усвојена и Стратегија развоја културе Новог Сада, израђена уз учешће свих заинтересованих грађана.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на: https://novisad2021.rs/.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.