Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Да Нови Сад 2021. годину заиста дочека као престоница културе

Писац, рок музичар, концептуалиста, један од покретача авангардне сцене, не само у Новом Саду већ и у бившој Југославији, добитник Нинове награде… Слободан Тишма у свом ауторском тексту објављеном у НИН-у осврнуо се на проглашење Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

У уводу Тишма каже да „није једноставно рећи шта представља избор Новог Сада за европску престоницу културе“ и пита се „да ли да скачемо од среће или да плачемо?“. Он даље претпоставља да је „овај избор порука Брисела да пут Србије у Европску унију води преко Новог Сада и Војводине“ и истиче да је можда најбитнији моменат у читавој ствари „да ће Нови Сад бити финансијски потпомогнут од Европске уније да 2021. годину заиста дочека као престоница културе“. Истичући да не зна колики ће тај новац бити Тишма сматра да би „пре свега требало тај новац улагати у инфраструктурне пројекте који су непосредно повезани са културом и уметношћу“. Занимљива је Тишмина идеја о поновном увођењу трамваја „не само из економских или еколошких разлога, него и из естетских. Новом Саду недостаје онај карактеристичан градски звук који производи трамвај, а који је он имао педесетих година двадесетог века“.

Ипак, Тишма даље тврди да Новом Саду највише недостаје концертна дворана јер „што више музике то мање лавежа, мање буке“, као и да је „институција концерта тзв. озбиљне музике суштински битан европски феномен, он је нека врста религијског окупљања које је неопходно зарад креације радости, среће и мира“.

Цео текст Слободана Тишме о Новом Саду Европској престоници културе прочитајте у штампаном издању НИН-а или у електронској форми на адреси: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=105187

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.