Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/06/2019
Новосађани представљају своје успомене из позоришта
04/06/2019

Фотографије, плакати, лични предмети, реквизити, делови сценографије и костима, редитељске књиге, различити рукописи, улазнице, као и многи други предмети из позоришта чине поставку изложбе „Соба за моје позориште“ која ће бити отворена 5. јуна у Кафе – галерији Изба (Железничка 4) у 17 часова.

Како једно позориште настаје и живи, каква је његова свакодневница упознаћемо се на нешто другачији и занимљив начин кроз личне предмете Новосађана који својом драгоценом архивом и успоменама на позориште и његову уметност, представљају једно културно богатство, које Нови Сад поседује захваљујући дугој позоришној традицији. Изложба је прилика и да увидимо на који начин се чувају предмети који чине нашу културну баштину и традицију позоришне уметности код нас.

Изложба ће трајати до 10. јуна, а улаз је слободан.

Укључивање грађана у креирање културних садржаја, а самим тим и нове културне слике Новог Сада идеја је јавног конкурса „Публика у фокусу“ у оквиру ког је и реализован пројекат „Соба за моје позориште“ са којим је конкурисао Позоришни музеј Војводине. Грађани учествују у целом процесу настајања изложбе, од доношења предмета до постављања у изложбени простор уз стручну помоћ кустоса.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.