Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/09/2018
Уметници у гостима – „Sounding bodies“
03/09/2018

Кроз „Plants AiR“ програм за резиденције уметника Фондације „Нови Сад 2021“, а уз подршку Студентског културног центра Нови Сад, у Новом Саду од 9. до 23. септембра бораве Cecile Da Costa и Ti Nguyen. Обе уметнице баве се савременим плесом, а као производ њихове сарадње настао је пројекат „Sounding bodies“. Током боравка у Новом Саду уметнице ће од 10. до 16. септембра реализовати истоимене радионице театарских вештина у културној станици Еђшег.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престонице културе“ и Студентски културни центар Новог Сада позивају све заинтересоване да нам се придруже овим радионицама и да открију како глас може обогатити физички покрет и обрнуто. Учесници ће имати прилику да стварају кореографије и гласовни материјал, кроз индивидуално и лично истраживање, снимајући видео материјале инспирисане покретима њихове свакодневице и окружења. 

Сви заинтересовани могу да се пријаве на имејл адресу skcnovisad@gmail.com.

„Sounding bodies“ има за циљ да створи простор и могућност за развој индивидуалног физичког језика способног за комплексне суптилне експресије. Фокус ће бити на индивидуалности, ослушкиваће се и пратити креативни импулси момента и како их користити у пуном потенцијалу. „Sounding bodies“ позива различиту публику, професионалне и непрофесионалне извођаче и извођачице, глумце и глумице, певаче и певачице, покретаче и оне који воле да се покрећу… Оне који су заинтересовани за глас и покрет као средство изражаја.

Cecile Da Costa (Француска/Чешка) је глумица, певачица и педагог. У пројектима које реализује тражи гласове који могу да покрену тело и тела која могу да покрену глас. Тренутно ради у Прагу, као плесачица, глумица и певачица при компанији „Spitfire“. Широм Европе одржава радионице физичког театра и предаје у „Cirqueon“, центру за нове циркуске вештине у Прагу. Освојила је награду за најбољу плесачицу у 2018. години од Чешке плесне платформе за свој соло комад „Narator“ и номинована је за награду „тотални физички театар“ на фестивалу „Fringe“. Комад је „crossover performans“, где тело и глас осцилирају између сукоба и крхкости. Cecile је пет година била део интернационалног позоришног студија „Farm in the Cave“.

Ti Nguyen (Француска/Вијетнам) је, такође, глумица, плесачица и педагог. У последње време развија пројекат „Layers“, лично истраживање о процесима стварања и интерпретацијама различитих кореографских материјала који се састоје од видеа који бележе свакодневну реалност. Од 2011. године сарађује као истраживачица и извођачица у интернационалном позоришном студију „Farm in the Cave“ у Прагу. Поред тога, широм Европе сарађује са уметницима из домена физичког и савременог театра, плеса и циркуса као педагошкиња и кореографкиња.

Резиденција савременог плеса реализује се у оквиру Фестивала савременог плеса „Tanz Platz“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.