Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/08/2015
Сремски Карловци и Нови Сад заједно до титуле Европске престонице културе 2021. године
09/08/2015

У петак, 7. августа отворен је филмски викенд у Сремским Карловцима филмом „Варљиво лето ’68.“. Публика је испунила веома атрактиван простор на видиковцу на Магарчевом брегу, с којег је прелеп поглед на Дунав, Карловце и “пола” Фрушке горе.
– Задовољство ми је што видим оволико младих људи у публици јер то само показује да Сремским Карловцима заиста недостаје простор у којем се не би организовале само филмске пројекције већ и позоришне представе и друга културна дешавања. На срећу, изградили смо и уредили овај прелепи видиковац, а овај програм филмског викенда је директна наша подршка граду Новом Саду за добијање престижне титуле Европска престоница културе 2021. године, јер, заједно са Сремским Карловцима који имају богато културно-историјско наслеђе, он то свакако заслужује – истакао је Рајко Маринковић, заменик председника Oпштине Сремски Карловци.

Момчило Бајац, председник Програмског савета кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021. године, подсетио је публику да је Европска престоница културе највећи културни пројекат у свету.
– Сама та чињеница довољно говори, да је тај пројекат који је настао пре 30 година, заживео толико да је постао најпрестижнији. Велика је част када један град, а годишње само два европска града добијају почасну титулу Европске престонице културе, добије прилику да буде престоница културе свих 365 дана у години за читаву Европу. Јединствена је то прилика да понудите Европи своје програме, да их са њом размењујете, да унапредите свој град и свој живот у њему – рекао је Бајац пре пројекције култног филма Горана Паскаљевића који је, 1984. године, сниман управо у Сремским Карловцима.

Због техничких проблема, нови домаћи филм “Енклава” редитеља Горана Радовановића, није могао да се прикаже у суботу увече како су организатори планирали, тако да ће вечерас бити уприличене две пројекције: прво, од 20.30 сат “Енклава”, а потом и филм “Чудесна судбина Амеиље Пулен”, од 22.30 сата.

Карловачки филмски викенд организују Културни центар “Карловачка уметничка радионица” у сарадњи са промо тимом кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.